Netanjahu és Gantz aláírta a megállapodást, egységkormány alakul Izraelben

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök és a Kék-Fehér vezetője, Beni Gantz hétfőn este aláírta a koalíciós megállapodást, véget vetve a több mint egy éve tartó koalíciós válságnak.
Izraelnek 16 hónapja nincs működő kormánya, az ország 3 választáson van túl és sokáig úgy tűnt, hogy a mácius 2-i forduló is eredmény nélkül zárul.
„Megállapodás aláírására került sor egy nemzeti vészhelyzeti kormány létrehozásáról Benjamin Netanjahu miniszterelnök és a Kék-Fehér elnöke, Beni Gantz között”, olvasható a Likud és a Kék-Fehér közös nyilatkozatában.
„Megakadályoztuk a választások negyedik fordulóját. Megvédjük a demokráciát. Harcolni fogunk a koronavírussal és gondoskodni fogunk Izrael polgárairól. Ez egy nemzeti egységkormány,” írta Gantz Twitteren.
A bejelentést követően két petíció érkezett a Legfelsőbb Bírósághoz, választ várva arra, hogy vádemelés alatt álló képviselő, jelen esetben Netanjahu, alakíthat-e kormányt. A bíróság korábban már elutasított két ezzel a témával foglalkozó petíciót, mondván, nem aktuális.
Avichai Mandelblit főügyész november 21-én közölte, hogy vádat emel Netanjahu ellen három korrupciós ügyben: a 4000. sz. ügyben vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés, az 1000-es és 2000-es sz. ügyekben pedig csalás és bizalommal való visszaélés miatt.
A megállapodás szerint Netanjahu és Gantz közösen teszik le az esküt mint miniszterelnök és miniszterelnök-jelölt. Először 18 hónapig Netanjahu lesz a miniszterelnök majd 2021 októberében 18 hónapra Gantz veszi át az ország vezetését.
Az új kormányban – rekordszámú – 32 miniszter és 16 miniszter-helyettes lesz az első fázisban.

2020, ápr, 21