Tizenháromezer felett a fertőzöttek száma Izraelben

13265-re emelkedett a megerősített koronavírusos esetek száma Izraelben. 167 beteg állapota súlyos, közülük 118 lélegezetetőre szorul. 145 beteg állapota közepesen súlyos, míg 9390 enyhe tüneteket tapasztal. A felgyógyultak száma 3247, az elhunytaké 164.
A járvány miatt Izrael jóváhagyta Deir al-Aszad és Bi’ina arab izraeli közösségek lezárását egy hétre szombattól kezdődően, miután a koronavírussal fertőzöttek száma 24 órán belül megduplázódott.
Az izraeli kormány fontolóra veszi az engedélyezését a nyílt területen folytatott imáknak legfeljebb 10 fős csoportokban, amennyiben betartják a két méter távolságot egymástól.
Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök csütörtökön zöld utat adott az ország kilépési stratégiáját körvonalazó javaslatra, amelyet szombat este hagy jóvá a kormány. A javaslat értelmében egyes vállalkozásoknak az egészségügyi iránymutatásokkal összhangban engedélyezett lesz a fokozatos újbóli megnyitás. A lakosság pedig a jelenlegi 100 méter helyett 500 méter távolságra merészkedhet otthonától. Az óvodák, az iskolák és a kiskereskedelmi üzletek ebben a szakaszban azonban nem nyitnak újra.
A koronavírus kihívásaival foglalkozó bizottság miniszterei egyébként fontolóra vették, hogy kötelezővé tegyék az Egészségügyi Minisztérium telefonos alkalmazásának letöltésének minden polgár számára. Ez az alkalmazás figyelmezteti a polgárokat, ha kapcsolatba kerülnek egy megerősített beteggel. Az ügyben még nem született döntés, és a főügyésznek is jóvá kell hagyni.

2020, ápr, 19