Netanjahu bejelentette számos korlátozás enyhítését

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök szombat este bejelentette számos, a koronavírus megfékezése érdekében hozott rendelkezés enyhítését, ideértve a magánszektorban a munkaerő 15-ről 30% -ra történő emelését és a high-tech szektor számára a tevékenységek kiterjesztésének engedélyezését, mindaddig, amíg a vállalkozások biztosítani tudják a személyzet megfelelő védelmét.
A nyílt térben működő boltok, az elektromos, háztartási, optikai és egyéb termékeket árusító üzleteket is kinyithatnak, de a rendelet hangsúlyozza, hogy csak az utcákon lévők, a bevásárlóközpontokban vagy piacokon lévők nem.
Engedélyezni fogják továbbá a tíz fős csoportokban tartott imákat a szabadban, és az otthonon kívüli fizikai tevékenységeket az ugyanabban a háztartásban élő párok számára.
A speciális oktatási intézmények is újraindíthatják tevékenységeiket háromfős csoportokban, és engedélyezik, hogy három család gyermekeivel egyetlen gondozó foglalkozzon.
A rendeletek két hétig lesznek érvényben, de a kabinetnek még este jóvá kell hagynia.
A miniszterelnök szerint Izrael nagyon előkelő helyet foglal el az OECD országok között a koronavírus kezelését illetően. A halálozási ráta tekintetében a legalacsonyabbak, míg az elvégzett tesztekében a legmagasabbak között van a világon.
“A mai napig mozgást korlátozó intézkedéseket tettünk… a munkavállalók számának csökkentésére… a megerősített esetek nyomon követésére. Ezek az intézkedések önmagukért beszélnek … ezek a pozitív eredmények lehetővé teszik számunkra, hogy fokozatosan enyhítsük a korlátozásokat”.
Netanjahu szerint a Függetlenség Napjára és az elesett katonák és a terrorizmus áldozatainak emléknapjára gyűlések nélkül kerül sor.
A muzulmán lakosságot pedig arra kérte, ne tartson nagy családi összejöveteleket és ünnepségeket a Ramadan alatt. Az elmúlt 24 órában 283 új esettel 13265-re emelkedett a fertőzöttek száma Izraelben. 164 beteg állapota súlyos, közülük 113 lélegeztetőre szorul. 145 beteg állapota közepesen súlyos, míg 9337 enyhe tüneteket tapasztal. A súlyos esetek száma 2,4 százalékkal csökkent, míg a lélegeztetőn lévőké 7,4 százalékkal az elmúlt 24 órában. A felgyógyultak száma 3456, az elhunytaké 164.

2020, ápr, 18