Ma volt a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja

Az Országgyűlés 2000. évi döntése értelmében 2001 óta minden évben megtartják április 16-án a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a magyar zsidóság gettóba zárása.
A megemlékezést kezdeményező Pokorni Zoltán, akkori oktatási miniszter a budapesti gettó felszabadításának 55. évfordulóján, 2000. január 18-án javasolta, hogy a középiskolákban minden évben április 16-án emlékezzenek meg a holokausztról.
Ebben az évben a koronavírus miatt nem tartottak központi megemlékezéseket, de a járványügyi helyzetre tekintettel idén a Nemzeti ünnepek és emléknapok Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján az emléknaphoz kötődően a következő tartalmak válnak elérhetővé: Kovács Tamás, a Holokauszt Emlékközpont igazgatójának köszöntője; Németh Linda és Jakab Attila, a Holokauszt Emlékközpont történészeinek összefoglalója az emléknapról és a múzeumról; Mezei Mónika tanárnő rendkívüli történelemórája a magyar holokauszt emlékezetéről és Klacsman Borbála történész beszélgetése Fahidi Éva írónővel, színésznővel, holokauszt-túlélővel.
Emellett elérhetőek a következő dokumentumfilmek: Ámos Imre, az Apokalipszis festője című portréfilm; Egy világkiállítás hatása az Apokalipszis festőjére dokumentumfilm; Csodarabbik földjén/Ad tudtul fiaidnak; Akik lelke megmaradt a hitben – a debreceni zsidóság története (a Debrecen TV jóvoltából ingyenesen elérhető ezen a webcímen).
Szintén közzétesznek néhány napra több mozifilmet. A Saul fia (április 16. és 23. között megtekinthető itt:https://vimeo.com/r/2C7w/UlRQQUtoZm), A Jób lázadása (április 16. és 30. között) elérhető ezen oldalon (https://www.youtube.com/channel/UCIyc7meXLgW_WIhOMZ8aHKA). Továbbá a Sorstalanság (április 16. és 30. között) ezen a linken (https://www.youtube.com/channel/UCIyc7meXLgW_WIhOMZ8aHKA) elérhető.
2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

2020, ápr, 16