A hónap végére tízezrek lehetnek betegek Izraelben az Egészségügyi Minisztérium szerint

Az Egészségügyi Minisztérium figyelmeztet, hogy a koronavírus jelenlegi aránya szerint a hónap végére Izraelben valószínűleg több tízezer fertőzöttel számolhatunk. A minisztérium szerint március 11-től április 10-ig a korona-esetek száma több mint százszorosára, 99-ről 10200-ra nőtt.
Ezt az előrejelzést különösen súlyosbítja a minisztérium és annak vezetőinek az elmúlt két hétben kiadott bizakodó előrejelzései. Sigal Sadecki professzor, a közegészségügyi szolgálat vezetője pénteken elmondta: “Le tudtuk lapítani a görbét. Örömünkre, jó helyzetben vagyunk.”
A minisztérium magyarázó megjegyzésekkel mutatta be a Jeruzsálem egyes negyedeinek való bezárás bevezetésére irányuló javaslatát, amelyet később a kormány jóváhagyott. A minisztérium szerint a jeruzsálemi megbetegedéseket vizsgáló tesztek és a város betegeinek szétszóródása szerint “indokolt a város csak bizonyos részeit korlátozott területnek nyilvánítani”.
A bezárás meghosszabbításáról szóló döntés meghozatala előtt Moshe Leon Jeruzsálem polgármestere nyomást gyakorolt, hogy ne folytassa a város általános regionális bezárását. A kormány vitatta, hogy folytatja-e az egész város bezárását, vagy csak azokban a negyedekben, ahol a morbiditási ráta különösen magas, főleg az ultraortodox városrészekben. Leon követelte, hogy a kormány egységes kritériumot alkalmazzon az ország településeinek vagy negyedeinek bezárására, és Jeruzsálemet ne kezeljék hátrányos megkülönböztetéssel.
A “korlátozott területek” meghatározására szolgáló miniszteri bizottság végül jóváhagyta négy városrész bezárását Jeruzsálemben, ahol a korona morbiditási arányai meghaladják az átlagot. A bezárás ma délben kezdődik és szerdáig érvényes. A bezárandó területek között van többek között: Ramot, Ramat Shlomo, Har Nof, Romema, Mea Shearim, Bukharim és Neve Yaakov.
Izraelben eddig 10878 megbetegést regisztráltak, ebből 1388 embert gyógyultként tartanak számon, százhetvennégy beteg súlyos állapotban van, míg százhárman elhunytak.

2020, ápr, 12