Netanjahu leállította az Izraelbe készülő repülőjáratokat, amíg megoldást találnak az utasok elhelyezésére a karanténhotelekben

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök szombaton kijelentette, hogy az összes Izraelbe tartó repülőt le kell állítani, amíg az Izraeli Védelmi Erők Polgárvédelmi Parancsnokság nem képes minden érkező utast legálisan elszigetelő létesítményekbe szállítani.
Jelenleg jogilag sem a rendőrség, sem a létesítményeket üzemeltető hadsereg nem kényszerítheti az utasokat, hogy karanténhotelbe vonuljanak.
Netanjahu azt mondta, hogy a már úton lévő repülőgépeknek engedélyezik a leszállást, de azután a forgalmat leállítják.
Szombaton különleges jóváhagyással egy New Yorkból érkező járat landolt a Ben Gurion reptérem. Az utasok szerint a landolás után, az Egészségügyi Minisztérium alkalmazottja felszállt és arra utasította őket, hogy maradjanak elszigeteltve a következő két hétben.
Lázmérésre nem került sor, és azt is hagyták, hogy taxival utazzanak haza. Az utasok nyilatkozatokat írtak alá, hogy karanténba vonulnak, de azt állították, hogy senki sem gyűjtötte be az űrlapokat.
Azok az utasok, akiknek nem volt hova menniük a karantén letöltésére, azokat elszigetelő létesítményekbe szállították.
Netanjahu a hónap elején kijelentette, bárki, aki Izraelbe repül, egy hivatalos karantén létesítménybe kerül. Az akkori nyilatkozata szerint a rendelet azonnali hatállyal életbe lépett.
A 12-es csatorna a Korona Nemzeti Információs és Tudásközpont adatait idézve arról számolt be, hogy Izraelben a fertőzések kb. egyharmada külföldről visszatérő személyekhez kötődik, megjegyezve, hogy ezek közül az esetek közül sokan New Yorkból érkeztek.
Az egészségügyi minisztérium tisztviselője szombaton azt nyilatkozta a 13-as csatornának, hogy „a járatok folyamatos érkezése New Yorkból és az utasok szállodákba történő átszállításának kudarca, hanyagság”.
Ma reggelre 10525-re nőtt az izraeli koronavírusos esetek száma az országban, 180 személy állapota súlyos, közülük 132 lélegeztetőre szorul. A felgyógyultak száma 1258, az elhunytaké 97.

2020, ápr, 11