Beigazolódtak az izraeli tudós jóslatai, aki szerint valóban közelítünk a járvány végéhez

Hat nappal ezelőtt írtunk Michael Levitt izraeli tudósról, aki akkor azt mondta, hogy Kínában a fertőzés üteme lelassul, ez pedig a világjárvány végét jelentheti. Ennek ellenére kiemelte, hogy fontosak az óvintézkedések, nehogy nagyobb baj alakuljon ki.
Levitt akkor március végére jósolta a járvány eltűnését Kínából. 80 ezer embert fog megfertőzni, és 3250 ember halálát fogja okozni Kínában. A becslése pontosnak bizonyult: március 25-én 81218 regisztrált fertőzöttnél és 3281 halálesetnél tartanak. Kínában már tényleg alig-alig találnak új fertőzöttet, most éppen azért küzdenek, hogy ne terjedjen tovább a vírus az olyan országokból érkező emberek miatt, ahol még a járvány korábbi szakaszában vannak.
Levitt további elemzésében tehát nem az összesített fertőzésszámból, hanem a naponta azonosított új fertőzések számának alakulásából indult ki. 78 olyan országot vizsgált, ahol naponta legalább 50 új fertőzöttet regisztrálnak, és szerinte sok esetben már láthatók a növekedés lassulásának jelei.
Levitt úgy véli, annak ellenére is érdemes figyelni erre a csökkenésre, hogy sok országban a visszafogott tesztelés miatt eleve alacsonyabb a hivatalos fertőzésszám. A naponta regisztrált halálesetek számának alakulása is alátámasztja az állítását, ez szintén a naponta regisztrált fertőzések trendjét követi.
A tudós továbbra is azt tanácsolja, hogy mindenki maradjon otthon. Lewitt szerint szigorú intézkedésekre van szükség, amíg el nem készül a koronavírus elleni vakcina:
„Ez nem az az időszak, amikor kimész iszogatni a barátokkal” – mondta.
Úgy látja, hogy ahhoz, hogy mielőbb tudomást szerezzünk a fertőzöttekről, nemcsak tesztelésre, hanem például olyan testhőmérséklet-ellenőrzésre is szükség van, amit Kínában már bevezettek.
“Ha sokan elkapják a koronavírushoz hasonló tünetekkel jelentkező influenzát, akkor valószínűleg sok koronavírusos esetet figyelmen kívül hagynak. Szerintem ez komoly problémát jelentett Olaszországban is, ahol elég erős az oltásellenes mozgalom.”- mondta a tudós.
Ugyanakkor Levitt attól is tart, hogy a gazdasági visszaesés is egészségügyi katasztrófához vezet majd, hiszen a munkanélküliség máskor is szegénységhez, reménytelenséghez és az öngyilkossági statisztikák romlásához vezetett. A Los Angeles Times is megjegyzi, hogy a koronavírus halálozási aránya sokkal nagyobb az influenzáénál, de Levitt erre csak annyit mondott, hogy “a valódi helyzet távolról sem olyan szörnyű, mint amilyennek látszik.”

2020, márc, 25