COVID-19: Izrael és az egész világ – Apokalipszis most? (fotóalbummal)

Nagyon nehéz, de érdekes időket élünk napjainkban.
Percről-percre egyre több megbetegedést regisztrálnak világszerte. Akárcsak mi magyarok Budapesten, Debrecenben, vagy bármelyik nagy városunkban, az Izraelben élők is nagyon szokatlan dolgokat láthatnak szerte az országban.
A Ben Gurion repülőtéren Izrael emblematikus egykori miniszterelnöke, David Ben-Gurion szobra is maszkban fogadja a csekély számú látogatót.
Tel-Aviv térségben az Ayalon autópálya mentén már észrevehetik a szokatlan különbségeket.
Az Ayalonon, amely általában nagyon forgalmas, és sokat kell rajta bosszankodnia az autóvezetőknek a dugók miatt most szinte ünnepi állapotban van: minden sáv gyorsan halad a Tel-Avivon keresztül, kevés autó közlekedik.
Tel Aviv központjában – amelyet az “Izrael nem alszik” városának is hívnak – szinte az összes általában túlzsúfolt étterem és üzlet bezárt. A tengerpart üres, a ma még nyitva lévő piacok is üresek.
A Rothschild sugárúton általában rengeteg ember járkál, vagy kerékpározik, vagy rollerezik, ám most Tel Aviv egyik legforgalmasabb utcája úgy néz ki, mint egy álmos mexikói város központja a szieszta idején .
A Galileai-tengeren láthatjuk az idegenforgalmi ágazat összeomlását, a szállodák üresek, és a környéken található éttermek és turista buszok sem láthatóak. Bethlehemben is csak lézengnek az emberek az utcán.
Az egyik legnagyobb turista célpontként szolgáló Jeruzsálem is üres, egy-két embert leszámítva a Szent Fal és  környéke is kihalt.
Az úgynevezett második Intifada kezdete óta, amikor Izrael idegenforgalmi ágazata szintén összeomlott, nem volt ilyen helyzet, és úgy tűnik, hogy nagyon hosszú időbe telik, mire a turisták visszatérnek.
A Corona-válság komoly következményekkel jár Izrael virágzó gazdaságára, amely várhatóan recesszióba süllyed, mivel már most óránként 5000 ember jelentkezik munkanélküli-ellátásokra.
[slideshow id=36 w=400 h=334]

2020, márc, 24