Jom Kippur beköszöntével egy napra megáll az élet Izraelben

yom-kippurisrMa este beköszönt Jom Kippur ünnepe, megkezdődik a huszonöt órán át tartó böjt. Jom Kippur (יוֹם כִּפּוּר) a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepe, az engesztelés napja, amikor megáll az élet Izraelben, az emberek böjtölnek és imádkoznak.
Az izraeli hadsereg ilyenkor jobban összpontosít a Gázai övezet határára, ilyenkor csak bizonyos utak járhatók Kelet-Jeruzsálem arab lakónegyedei között is.
Az ünnep idején elnémulnak a rádiók és a televíziók is. Az utolsó vonat kedden 14 órakor áll meg, a buszok kedd délutántól szerda estig nem közlekednek, és a személyautók használata is tilos: csak sürgősségi mentők és rendőrautók járhatnak az utakon. A nem vallásos városokban délutántól ellepik az utcákat a gyerekek különböző két- és háromkerekű kerékpárjaikkal, ők veszik birtokba az utakat a gépjármű-közlekedés leállása után.
Izrael légterét Jom Kippurkor szintén lezárják, az utolsó repülőgép délután 13:50-kor száll fel a tel-avivi Ben Gurion repülőtérről.
Budapesten is valamennyi zsinagóga kinyitja kapuit, tizenhárom aktív pesti körzetünkben felcsendül este a Kol Nidré (כָּל נִדְרֵי).