Százéves korában elhunyt Lily Ebert, magyar származású holokauszttúlélő

Százéves korában meghalt a magyar származású Lily Ebert holokauszttúlélő, aki az elmúlt években arról lett világszerte ismert, hogy a vészkorszak borzalmait és a személyesen leszűrt tapasztalatait a témához képest könnyebben befogadható módon, többek között a TikTokon tárta közel száz évesen a világ elé.

Az egyik gyakran idézett mondata szerint “a holokauszt nem tettekkel vagy a zsidók kiirtásával kezdődött, hanem a gyűlölet szavaival”.

Lily Ebert Bonyhádon született 1923-ban Engelman Lívia néven egy ortodox zsidó családban. Auschwitzban megölték anyját és két kisebb testvérét. Ő Auschwitzból egy lipcsei kényszermunkatáborba került, végül három másik testvérével negyütt élte túl a világháborút. Előbb Svájcban, majd Izraelben, végül pedig Nagy-Britanniában élt.

Lily még Auschwitzban megfogadta: ha túléli a borzalmakat, elmeséli a világnak, hogy mi történt valójában. Fogadalmát megtartotta. Londonban kezdett új életet, munkája mellett iskolákba, egyetemekre járt, hogy a holokausztról tartson előadást. A koronavírus megjelenésével karanténba került, ezért dédunokájának segítségével a TikTokon, a fiatalok legnépszerűbb közösségi oldalán mesélt a koncentrációs tábor mindennapjairól. Kétmillió követője volt a TikTokon.

Emléke legyen áldott!
ברוך דיין האמת

@lilyebert Reply to @jakie971 To be a witness 💔🥺 #holocaustsurvivor #holocaust #auschwitz #97yearold #history #jewishtiktok #weremember #viral #hungarian #fypp ♬ Steven Universe – L.Dre

2024, okt, 09