Ursula von der Leyen: a Hamász Izrael elleni támadása erőszakspirált indított el a térségben

A Hamász palesztin terrorszervezet Izrael elleni támadása nyomán a térségben kialakult erőszakspirálra figyelmeztetett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap, a Hamász tavaly október 7-én Izrael ellen elkövetett támadása egyéves évfordulója előestéjén.

Közleményében von der Leyen “a lehető legsúlyosabban” elítélte a terroristák támadását, amely “borzasztó szenvedést okozott nem csupán Izraelnek, hanem ártatlan palesztinok számára is”, valamint a harcok leállítását és a Gázába hurcolt izraeli túszok szabadon bocsátását sürgette.
“Semmi sem igazolhatja a Hamász terrorcselekményeit” – szögezte le, kiemelve, hogy az október 7-i támadás “rettenetes képei örökre bennünk maradnak”.

“Az Európai Unió minden ártatlan ember mellett kiáll, akinek életét romokba döntötte az a rettenetes nap” – olvasható a közleményben.

Az Európai Bizottság elnöke felhívta továbbá a figyelmet a Gázában a háború nyomán kialakult humanitárius válságra is, kiemelve, hogy az EU továbbra is mindent megtesz a palesztin népnek nyújtandó humanitárius segítség érdekében. Hozzátette, hogy ezt a segítségnyújtást immár Libanonra is kiterjeszti.

“A Hamász Izrael elleni terrortámadása erőszakspirált indított el, amely az egész térséget súlyos bizonytalanságba taszította” – szögezte le von der Leyen, felszólítva a szemben álló feleket, hogy törekedjenek a feszültségcsökkentésre.

Emellett aláhúzta: az EU kész segíteni a harcok befejezését követő időszakban is, a többi között a tartós béke megteremtésére irányuló, a két állami megoldást előmozdító erőfeszítésekben.
“Ez az egyetlen életképes megoldás, amely véget vethet a szenvedéseknek” – tette hozzá.

Figyelmeztetett továbbá az antiszemita incidensek világszerte növekvő számára, és aláhúzta, hogy több erőforrást mozgósítanak az ilyen jellegű támadások – beleértve a kibertérben előforduló agresszió – elleni küzdelemre.

“Az Európai Unióban mindenkit megillet a szabad vallásgyakorlás joga; büszkék vagyunk a sokszínűségre és minden áron meg fogjuk védeni” – jelentette ki.

(mti)

2024, okt, 06