Slachta Margitra emlékeztek a Fiumei úti Sírkertben

Slachta Margit szerzetesnővért az Isten és a haza iránti megingathatatlan szeretete, a szolidaritás élethivatásként való megélése szilárd bástyává tette egy viharos korban – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Fiumei úti Sírkertben tartott ünnepségen szerdán Budapesten.

A miniszterelnök-helyettes a 140 éve született és 50 éve elhunyt Slachta Margit, a Szociális Testvérek Társasága alapítója, a magyar Országgyűlés első női képviselője síremlékének avatóján úgy fogalmazott, hogy Slachta Margit jelentősége nem mérhető csupán a reálpolitika szemüvegén keresztül.

A síremléket, amely Zsigmond Attila formatervező művész, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnök-helyettesének munkája, Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök áldotta meg.

Az ünnepségen részt vett Mester Tamás, BZSH elnök, Mazsihisz alelnök is, fejet hajtva annak a Slachta Margitnak síremléke előtt, aki a holokauszt idején többször is fellépett a zsidók érdekében és akit a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet 1969-ben ezért a Világ Igaza kitüntetésben részesített.

2024, szept, 18