Antibiotikumokat és hashajtókat találtak az Eilati-öböl koralljaiban

Tíz általánosan használt gyógyszer nyomait találták az Eilati-öböl sekély és mély vizeiből vett korallokban – derült ki a Tel Avivi Egyetem kutatóinak új tanulmányából.

A szulfametoxazolt, a húgyúti és légúti fertőzések kezelésére használt antibiotikumot a mintába vett korallok nem kevesebb, mint 93 százalékában mutatták ki. A ynet beszámolója szerint a vizsgálatot Professzor Noa Shenkar és dr.Gal Navon vezette a Tel Avivi Egyetemen.

A világon először vizsgáltuk meg a korallokban lévő gyógyszermaradványokat” – mondta Prof. Shenkar.
“Kilencvenhat korallból vettünk mintát kétféle köves korallból az Eilati-öbölben sekély vizekben 5-12 méteres mélységben és mély vizekben 30-40 méteres mélységben, a szabadidős búvárkodás határain túl. Meglepő módon jelentős mennyiségű gyógyszermaradványt találtunk még a mélyebb vízekben lévő korallokban is, amelyek jellemzően kevésbé vannak kitéve a sekélyebb korallokat érintő szennyező anyagoknak.”

“A korallzátonyok létfontosságúak a tengeri biodiverzitás szempontjából. Számtalan faj számára biztosítanak élelmet, menedéket és szaporodóhelyet. Ez a törékeny ökoszisztéma már most is nagy nyomás alatt van az éghajlatváltozás, a szennyezés és a túlhalászás miatt. A gyógyszerek felfedezése a korallszövetekben további aggodalomra adnak okot és azt mutatja, hogy az emberi tevékenység még a távoli tengeri környezetet is szennyezi.” – mondta a professzor, aki szerint meg kell fontolni egy jobb szennyvíztisztítási módszert a gyógyszerek kiszűrése érdekében.

(ynet)

2024, szept, 16