Az izraeli elnök szerint szabad világnak szembe kell szállnia a terrorral

A nemzetközi közösségnek és a szabad világnak együtt kell szembeszállnia mindenféle terrorral – hangsúlyozta Jichák Hercog izraeli köztársasági elnök szerdán Belgrádban.

Izrael harcban áll, Szerbia pedig a tavalyi október 7-i támadás óta baráti módon viselkedett Izraellel – hangsúlyozta. Köszönetet mondott azért, mert a szerb elnök nyilvánosan is az izraeli túszok szabadon bocsátását követelte a Hamász fogságából, valamint izraeli sportolókat látott vendégül.

Az izraeli elnök emlékeztetett arra, hogy a második világháború eseményei is összekovácsolták a szerb és az izraeli népet, hiszen mindkét nép a náci elnyomás ellen harcolt, és ez a barátság azóta is épül.

Szerbia mindig Izrael mellett állt – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök, majd közölte, Szerbiában nincsenek antiszemita megnyilvánulások, és erre büszke.

Hozzátette: Szerbiának és Izraelnek mihamarabb szabadkereskedelmi megállapodást kell kötnie, ez mindkét fél érdekeit szolgálná, és tovább tudnának bővülni az eddig is gyümölcsöző gazdasági kapcsolatok. Mint mondta, az izraeli beruházások eddig főként az ingatlanpiacot érintették, de reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben más területekre is kiterjed.

A kétoldalú kereskedelmi áruforgalom Szerbia és Izrael között a tavalyi évben meghaladta a 112 millió eurót, míg 2017-ben 59 millió euró volt. Az izraeli elnök Szerbiából Albániába utazik, ahol a köztársasági elnökkel és a miniszterelnökkel az együttműködés lehetőségeiről tárgyal.

(mti)

2024, szept, 11