Az amerikai kormányzat aggódik a gázai tűzszüneti tárgyalások sikertelensége miatt

Elismerte az amerikai kormányzat aggodalmát a gázai tűzszüneti tárgyalások sikertelensége miatt a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója csütörtökön.

John Kirby egy online sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta, a Hamász újabb hat túszának meggyilkolása hatással van a tárgyalásokra, és megnehezíti azokat, ugyanakkor csak még inkább felhívja a figyelmet a megállapodás sürgető voltára. Ezzel együtt megismételte, hogy a még életben lévő túszok szabadságához elvezető egyezség elérhető, hozzáfűzve, hogy a közvetítők útján zajló egyeztetések továbbra is zajlanak.

A Nemzetbiztonsági Tanács tisztségviselője reagált Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök amerikai médiában elhangzott csütörtöki interjújára, amelyben nem osztotta az amerikai adminisztráció véleményét arról, hogy közel lenne a tűzszüneti megállapodás.

John Kirby vitatta, hogy a Biden-kormányzat indokolatlanul optimista lenne; megfogalmazása szerint a Fehér Ház nem optimista, hanem realista.

Joe Biden elnök szombaton újságírók előtt a helyzetet úgy értékelte, hogy küszöbön áll a megállapodás.

Benjámin Netanjahu a Fox News hírtelevíziónak adott csütörtöki interjúban “hamis olvasatnak” nevezte azt az állítást, hogy közel lenne a megállapodás.
A tárgyalások kudarcáért a Hamászt okolta, mondván, a palesztin fél minden egyes javaslatot visszautasít. Izrael jövőbeli biztonsága szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte a Gázai övezet és Egyiptom között húzódó 14 kilométeres katonai pufferzóna, a Philadelphi-folyosó izraeli felügyelet alatt tartását.

John Kirby a sajtóbeszélgetésen beszámolt arról, hogy szerdáig mintegy 189 ezer gyermeket sikerült poliovírus elleni oltásban részesíteni, és méltatta az ENSZ, valamint Izrael szerepét a nehéz körülmények között végzett egészségügyi beavatkozásban. Az oltási akció a hétvégéig tart a Gázai övezetben. Poliovírus okozta megbetegedéseket először júliusban észleltek a palesztin térségben élő gyermekek körében.

(mti)

2024, szept, 06