Hegedűs D. Géza lett a nemzet színésze

Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, egyetemi docenst, érdemes és kiváló művészt választották a nemzet színészének – közölte honlapján a Nemzeti Színház kedden. Hegedűs D. Gézát a július 30-án elhunyt Király Levente helyére választották.

A magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése, a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre.

Hegedűs D. Géza a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1975-ben a Vígszínházba szerződött, melynek azóta is tagja. A Színház- és Filmművészeti Egyetem volt rektorhelyettese, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke, a Magyar Színházi Társaság elnökségének és a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanácsnak (NEÉT) a tagja, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia mozgókép-és színházművészeti osztályának elnöke. A színművész az elmúlt években számos alkalommal működött közre a BZSH és a Mazsihisz rendezvényein.

Emlékezetes alakításai közé tartozik Tevje (Hegedűs a háztetőn), John Proctor (Miller A salemi boszorkányok), Prospero (Shakespeare Vihar), Helmer (Ibsen Nóra), Tót (Örkény Tóték) és José Arcadio Buendía (García Márquez Száz év magány). Kiemelkedő rendezése egyebek mellett az Egy csók és más semmi, A dzsungel könyve és a Katharina Blum elveszett tisztessége.

Művészetét a Kossuth- és a Jászai Mari-díj mellett Ajtay Andor-díjjal és Radnóti Miklós-díjjal, valamint Prima Díjjal is elismerték. Lábnyomát 2007-ben avatták fel a Nagymező utcai Pesti Broadway-n, a közönség szavazatai alapján pedig megkapta az Örökös Tagság kitüntető címet a Halhatatlanok Társulatában. Alakításáért többször elnyerte a Magyar Filmdíjat is.

(mti)

2024, szept, 03