3500 éves bronzkori edényt tört össze egy kisgyermek egy haifai múzeumban

Egy négyéves gyermek véletlenül összetört egy bronzkorból származó kiállított tárgyat egy haifai múzeumban. Szakértők szerint a bronzkori edény minimum 3500 éves volt, a múzeumban azonban mindenféle védelem nélkül állították ki a bejárat közelében.

A múzeum szerint az edény valamikor Kr. E. 2200 és Kr. E. 1500 között keletkezett, Dávid király és Salamon király uralkodása előtt. Valószínűleg bor vagy olivaolaj tárolására és szállítására használták. És míg a régészek általában törött vagy csonka állapotban találnak csak hasonló leleteket, ez az edény sértetlen volt, ami különlegesen értékes darabbá tette.

A múzeum szerint a történtek ellenére is kitartanak amellett, hogy védőüveg nélkül állítanak ki tárgyakat, mert az alapító fontosnak tartotta, hogy a közönség közel kerülhessen a műtárgyakhoz.

Az intézmény álláspontja szerint különleges varázsa van egy ilyen régészeti kincsnek, amit önmagában kellene megtapasztalnia a látogatóknak – írta a múzeum egy közlményben, amelyben azt is hozzátették: a jövőben is folytatják a hagyományt, a történtek ellenére is.

(Times of Israel)

2024, aug, 29