Josep Borrell: kritikusan veszélyes szintet ért el a közel-keleti helyzet

Kritikusan veszélyes szintet ért el a közel-keleti helyzet – figyelmeztetett vasárnap Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és a vonatkozó ENSZ BT-határozat betartására szólította fel a szemben álló feleket.

Az X-en közzétett üzenetében Borrell figyelmeztetett, hogy a közel-keleti helyzet nem pusztán a térségre, hanem azon túl is veszélyt jelent. Hozzátette: támogatja Nadzsib Mikati libanoni kormányfőnek az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) 1701-es határozatának azonnali alkalmazására felszólító üzenetét.

Az ENSZ BT-nek 2006-os második libanoni háborút lezáró határozata felszólította a Hezbollahot és Izraelt minden hadművelet azonnali beszüntetésére, s a többi között az összes libanoni fegyveres csoport leszerelésére, a Litáni-folyótól délre pedig csak az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszió (UNIFIL) egységének és a libanoni hadseregnek a jelenlétét engedélyezi.

A főképviselő emellett ismét a Gázai övezetben dúló harci cselekmények felfüggesztését sürgette, “elkerülendő egy széles körű háború kirobbanását“.

Az izraeli hadsereg (IDF) vasárnap reggel indított megelőző támadást Dél-Libanonban, majd rövid időn belül a libanoni síita Hezbollah mozgalom több száz lövedéket és drónt indított Izrael északi része felé, válaszul Fuad Sukar Hezbollah-vezető július 30-i meggyilkolására.

Az összecsapások kirobbanását követően Mikati bejelentette, kapcsolatba lépett “Libanon barátaival” a feszültség csökkentése érdekében. Az UNIFIL, illetve a világszervezet libanoni különmegbízottja, Jeanine Hennis-Plasschaert tűzszünetet sürgetett, közös közleményben pedig az 1701-es határozat betartására szólítottak fel.

(mti)

2024, aug, 25