Egy friss tanulmány szerint az Eilati-öbölben élő szivacsok mérgező fémekkel riasztják el a ragadozókat

Az Eilati-öbölben élő szivacsok egy egyedülálló módszert dolgoztak ki a ragadozók elűzésére.
A Tel Avivi Egyetem kutatói megállapították, hogy a Theonella conica szivacsok példátlan koncentrációban tartalmaznak fémet, valamint az Entotheonella nevű baktériumot, amely lehetővé teszi számukra annak biztonságos tárolását. A kutatók szerint a szivacsok a tudomány által ismert legkorábbi többsejtű szervezetek. Tengeri környezetben élnek, ahol minden nap testtömegük 50.000-szeresét szűrik meg a tengervízben.

A tanulmányt vezető Shani Shoham PhD-hallgató elmondta, hogy több évtizeddel ezelőtt a laboratórium kutatói magas koncentrációjú molibdént találtak az indiai korallzátonyon gyűjtött szivacs mintáiban. Ezután úgy döntött, hogy megvizsgálja, találtak-e ilyen magas koncentrációt ugyanabban a szivacsfajban az Eilati-öbölben, ahol több mint 27 méteres mélységben nő.

Miután megtalálta a szivacsot és elemezte az összetételét, Shoham felfedezte, hogy 46,793 mikrogramm molibdént tartalmaz grammonként száraz tömegre, többet, mint bármely más élőlény a Földön. Bár a molibdén iránt nagy a kereslet, Shoham kifejtette, hogy a szivacsok a fém kivitelezhetetlen forrásai.

Shoham azt javasolta, hogy a kutatás inkább arra összpontosítson, hogy az Entotheonella baktériumok hogyan teszik lehetővé az organizmusok számára a mérgező fémek felhalmozódását, hozzátéve, hogy néhány évvel ezelőtt az Egyetem kutatói mérgező fémek, arzén és bárium hatalmas koncentrációját fedezték fel a Theonella swinhoei szivacsban, amely a Theonella conica közeli rokona és igen gyakori az Eilati-öbölben.
“Az entotheonelláról kiderült, hogy nagyrészt felelős a fémek felhalmozódásáért és ásványi anyagokká alakításáért, ezáltal semlegesítve a toxicitásukat” – mondta.

“A baktériumokkal kapcsolatos folyamatos kutatás hasznosnak bizonyulhat az arzénnal szennyezett vízforrások kezelésében, ami komoly veszélyforrás, amely világszerte 200 millió ember egészségét közvetlenül érinti.”

(nocamels)

2024, aug, 23