Az Egyesült Államok új áthidaló tűzszüneti javaslatot mutatott be

Az Egyesült Államok az eddigi megállapodásokra épülő, de a vitás pontokat áthidalni hivatott javaslatot mutatott be a gázai tűzszünetről és az izraeli túszok elengedéséről a dohai tárgyalásokon, amelyeket pénteken lezártak azzal, hogy a megbeszéléseket a jövő héten Kairóban folytatják. A Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet, amelynek képviselői nem voltak jelen, elfogadhatatlannak tartja az amerikai javaslatot.

Joe Biden amerikai elnök optimistán nyilatkozott pénteken az eddigi fejleményekről.
“Nem akarom elkiabálni, de közelebb vagyunk a megállapodáshoz, mint valaha – bár még nem tartunk ott. Sokkal közelebb vagyunk, mint három napja voltunk” – mondta.

Ezzel szemben a Hamász illetékesei világossá tették, hogy egyelőre nem fogadják el az új feltételeket. Egyik magas rangú tisztségviselőjük, Számi Abu Zuhri úgy nyilatkozott: a Dohában született tűzszüneti feltételek nem egyeznek meg a július 2-án már elfogadottakkal. Azzal vádolta meg a washingtoni kormányt, hogy “hamisan pozitív légkört” akar teremteni a tárgyalásokon, miközben még nem képes arra, hogy elérje a háború leállítását. “Nem fogadunk el kevesebbet, mint a teljes tűzszünetet, a teljes izraeli kivonulást, a kitelepített palesztinok visszatérését és a fogolycserét” – közölte a terrorszervezet egyik tisztségviselője.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal ugyanakkor azt közölteű: “Izrael nagyra tartja az Egyesült Államok és a közvetítők arra irányuló erőfeszítéseit, hogy rávegyék a Hamászt a túszok szabadon bocsátására. A közvetítők jól ismerik Izrael elveit, így Izrael bízik abban, hogy nyomásukra a Hamász végül elfogadja azt az izraeli javaslatot, amelyet Joe Biden amerikai elnök május 27-én bemutatott, valamint bízik abban, hogy a megállapodásból egyszer végrehajtás lesz.”

A felek azért nem tudnak megállapodni egyelőre, mert Izrael feltételül szabja, hogy ellenőrzése alatt tarthassa a Gázai övezet és Egyiptom határsávját, az úgynevezett Philadelphi-folyosót, és hogy alakítsanak ki egy mechanizmust annak biztosítására, hogy palesztin fegyveresek ne juthassanak az övezet déli részéből az északiba az úgynevezett Necarim-folyosón keresztül, amelyet Izrael hozott létre gázai hadművelete során.
“A megbeszélések komolyak és konstruktívak voltak, és pozitív légkörben zajlottak” – hangsúlyozták közleményükben a közvetítők is. “Az Egyesült Államok Egyiptom és Katar támogatásával előterjesztett egy olyan áthidaló javaslatot, amely összhangban van a Biden elnök által lefektetett és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által jóváhagyott elvekkel. Az új javaslat az elmúlt héten elért megállapodásokra épít” – tették hozzá.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter várhatóan két napra Izraelbe látogat vasárnap este, és hétfőn tárgyal Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel. Emellett találkozik az amerikai állampolgárságú túszok családtagjaival is. Várhatóan más közel-keleti országokat is felkeres a regionális feszültségek és tűzszüneti megbeszélések miatt.

(mti, Fotó: Reuters)

2024, aug, 18