Izrael újabb telepet hoz létre Ciszjordániában

Izrael újabb telepet hoz létre Ciszjordániában – jelentette be Becalel Szmotrics pénzügyminiszter X fiókjában.
Az új, Nahal Halec nevű izraeli település Jeruzsálemtől délre, mintegy hatszáz hektáros területen jön létre, és hidat képez majd Jeruzsálem és Gus Ecion telepesövezet között.

Az új telep határvonalait szerdán bemutatta az 1967-ben Jordániától elfoglalt terület polgári közigazgatásáért felelős izraeli hatóság. Nahal Halec azon öt telep egyike lesz, amelyekről a kabinet a Palesztin Hatóság (PH) Izrael elleni intézkedéseire válaszul döntött, valamint mert több ország egyoldalúan elismerte a palesztin államot.
“Gus Ecion és Jeruzsálem összekapcsolása egy új település létrehozásával történelmi pillanat” – írta Becalel Szmotrics. “Emlékeim szerint a biztonságpolitikai kabinet körülbelül két hónapja hagyta jóvá az öt új, ciszjordániai település létrehozására vonatkozó javaslatomat” – tette hozzá.

“Semmiféle Izrael és cionizmusellenes döntés nem akadályozza meg a telepek további fejlődését. Továbbra is harcolunk a palesztin állam veszélyes eszméje ellen, és kész helyzetet teremtünk a helyszínen. Ez az életem küldetése, és amennyire tudom, folytatom” – írta a Vallásos Cionisták nevű, szélsőségesen jobboldali pártot vezető pénzügyminiszter. A párt az utóbbi hónapok közvéleménykutatási eredményei szerint nem éri el a parlamentbe jutás küszöbét.
“Építkezünk, fejlesztünk, harcolunk és nyerünk”– zárta X bejegyzését a politikus.

A nemzetközi közösség legtöbb országa törvénytelennek tekinti újabb zsidó lakótelepek építését, civil lakosság betelepítését háborúban elfoglalt területre, tehát az 1967-es háborúban Jordániától megszerzett Ciszjordániában is. Izrael szerint ezeknek a területeknek a jövőbeni hovatartozását a 2014 óta szünetelő palesztin-izraeli béketárgyalásokon kell majd meghatározni.

Hozzávetőleg 600 ezer izraeli él mintegy 200 telepen Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2016-ban a telepépítési politika leállítását követelte Izraeltől.

(mti)

2024, aug, 14