A Hamász azt állítja, hogy őrei megöltek egy izraeli túszt

A Hamász katonai szárnya hétfőn közölte, hogy az izraeli túszok őrzésére kirendelt terrorcsoport tagjai megöltek egy férfi foglyot, két nőt pedig súlyosan megsebesítettek. Az Izraeli Védelmi Erők sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta az állítást – írja a Times of Israel.

A Hamász nyilatkozatában nem azonosította be a szóban forgó túszokat, és nem árulta el, hogy mikor és hol történtek az incidensek.

Nem sokkal a Hamász bejelentése után az IDF közölte, hogy “jelenleg nincs olyan hírszerzési információnk, amely lehetővé tenné a Hamász állításainak cáfolását vagy megerősítését”.

Ez volt az első alkalom, hogy a Hamász azt mondta, hogy őrei túszokat öltek meg. A terrorcsoport a korábbi túszgyilkosságokat gyakran az izraeli csapásoknak tulajdonította.

Izrael általában elutasította a Hamász túszok halálával kapcsolatos kijelentéseit, mint siralmas pszichológiai hadviselést.

A terrorcsoport 251 embert rabolt el október 7-én Dél-Izraelben több ezer fős tombolása során, aminek következtében közel 1200 ember halt meg.

 

2024, aug, 13