Izrael eddigi legjobb olimpiai szereplésével búcsúzott Párizstól

Az izraeli sportolók egy arany-, öt ezüst- és egy bronzérmet szereztek a tegnap zárult párizsi olimpián, amely felülmúlja az izraeli tisztségviselők előzetes várakozásait.

A párizsi eredmény megkoronázása Tom Reuveny vitorlázó aranyérme volt a férfi szörfversenyben, amelynek köszönhetően felcsendülhetett a „Hatikvah” a Marseille partjainál.

Izraelnek összesen 5 millió shékelt kell kifizetnie érmeseinek, valamint további 2,5 milliót a győztes edzőknek.

A kormány döntése értelmében az aranyéremért 1 millió sékel jár, 700.000 az ezüstérmesnek és 500.000 a bronzérmesnek.

Az olimpiai játékok során az előre beharangozott Izrael-ellenes hangulat a vártnál alacsonyabb volt, a futballmérkőzéseken volt ugyan néhány tiltakozó, akik palesztin zászlót lengettek, miközben izraeli sportolók versenyeztek, és időnként kiabáltak.

Bár az izraeli sportolóknak azt mondták, hogy készüljenek fel az ellenséges fogadtatásra, többnyire hangos és büszke izraeli éljenzést tapasztaltak a lelátóról, és szinte minden helyszínen, ahol versenyeztek, kék-fehér zászlók lobogtak.

A párizsi játékok itt még nem értek véget, a 2024-es paralimpia augusztus 28-án kezdődik a francia fővárosban, ahol Izraelt 28 sportoló képviseli, köztük a visszatérő aranyérmes úszók, Iyad Shalabi, Mark Malyar és Ami Omer Dadaon, valamint az ezüstérmes evezős, Moran Samuel.

Augusztus 28-tól többek között nekik is szurkolhatunk majd!

2024, aug, 12