Megháromszorozódott az antiszemita cselekmények száma Franciaországban az első félévben

Az antiszemita cselekmények száma majdnem megháromszorozódott Franciaországban 2024 első felében, 887 regisztrált esettel a 2023-as év azonos időszakának 304 esetéhez képest – közölte Gérald Darmanin ügyvezető belügyminiszter.

“Az antiszemitizmus, amely mindig is létezett, már nem rejtőzködik. Ez sértés a halottak, a sérültek, a megalázottak és a történelmünk ellen” – mondta a tárcavezető az 1982-es párizsi antiszemita merénylet évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.

Palesztin terroristák a merényletet 1982. augusztus 9-én követték el Párizs zsidó negyede, a Marais legforgalmasabb utcájában, a kóser éttermeiről és zsidó cukrászdáiról híres Rosiers utcában. Ebédidőben bedobtak egy gránátot a Jo Goldenberg nevű étteremben ebédelő mintegy ötven vendég közé, majd két fegyveres tüzet nyitott rájuk. A három percig tartó támadásban hatan meghaltak és huszonketten megsebesültek. A kommandó tagjai ezután a Rosiers utcán menekültek el, ahol lengyel gyártmányú WZ63-as típusú géppisztolyaik tölténytárait a járókelők felé tartva ürítették ki.

A merényletet egyetlen szervezet sem vállalta magára, de a francia rendőrség azt gyanította, hogy Abu Nidal csoportjának tagjai követték el a támadást. A három elkövetőt nem tudták letartóztatni, egyikük Jordániában, a másik Ramalláh közelében, a harmadik Norvégiában élt. 2020 szeptemberében a norvég rendőrség bejelentette, hogy letartóztattak egy férfit, aki a gyanú szerint az egyik végrehajtója volt a támadásnak.

A letartóztatott Valíd Abdul-Rahmán Abu Zájed kiadatását Franciaország több éve követelte, míg 2020 novemberében a norvég kormány jóváhagyta azt.
“Még mindig nem történt meg az igazságszolgáltatás ezért az aljas és antiszemita bűncselekményért” – hangsúlyozta a belügyminiszter.
“Manapság a szavak táplálják a mindannyiunkat érintő antiszemitizmust, amelyek arra ösztönöznek minket, hogy kulturális harcot folytassunk” – tette hozzá a belügyminiszter, megismételve a kormány “rendíthetetlen támogatását a franciaországi zsidók iránt”.

Az ünnepségre Kamala Harris amerikai alelnök és demokrata elnökjelölt férjének, Doug Emhoffnak a jelenlétében került sor, aki koszorút helyezett el és meggyújtotta a hat gyertya egyikét az áldozatok emlékére.
“Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök nevében az Egyesült Államok szolidáris önökkel” – mondta a politikus férje, jelezve, hogy “büszke zsidó identitására”.
“Nem hallgathatunk, és nem szabad félnünk” – fogalmazott Doug Emhoff, aki csütörtökön egy 2,2 millió dolláros amerikai adományt is bejelentett az UNESCO-nak az antiszemitizmus elleni küzdelemre.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) múlt hónapban közzétett jelentése szerint az európai zsidók “minden eddiginél jobban aggódnak” az “antiszemitizmus emelkedő áradata miatt” az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti háború óta. Különösen Franciaországban, ahol a zsidók 83 százaléka állítja azt, hogy “alkalmanként elrejti az identitását”. Európában átlagosan a zsidók 76 százaléka vallja ezt.

(mti)

2024, aug, 11