Izrael és az Emirátusok együtt fékezné le a húszik lendületét a Vörös-tenger bejáratánál

Izraelnek még nincs közvetlen katonai jelenléte a Szokotra nevű szigetcsoportban, de minden, ami ott történik, az ő biztonságát is érinti új szövetségesén, az Egyesült Arab Emírségeken keresztül.
Bár nagyítóval kell keresni a térképen a Szokotra-szigeteket, sokszor egyetlen szikla is stratégiai súlyú lehet – mint például Gibraltár. A Szokotra a Jemenbe iparkodó iráni fegyverszállítmányok útjába esik a Vörös-tenger bejárata előtt, és emiatt fokozott figyelem irányul rá.

A Szokotra-szigetcsoport Jemen 22 tartományának egyike, az országtól 350 kilométerre délre. A fősziget területe 3650 négyzetkilométer, a többi sziget kicsiny, és legtöbbje lakatlan.

A libanoni Hezbollahhoz kötődő bejrúti Al-Akhbar újság hétfőn arról számolt be, hogy Izrael és több arab ország – amerikai ernyő alatt – szövetséget szervez annak érdekében, hogy megtörjék Irán tengeri fegyverszállításait a jemeni lázadók (húszik vagy hútik) felé. A szigetcsoport, más jemeni szigetekkel és kikötőkkel együtt ennek a projektnek a legfontosabb csomópontja.

Úgy tudni, hogy Herzi Halevi izraeli vezérkari főnök júniusban Bahreinben találkozott az amerikai központi parancsnokság vezetőjével (CENTCOM), valamint Szaúd-Arábia, Bahrein, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Jordánia katonai parancsnokaival. A megbeszélésen megegyeztek abban, hogy Izrael hírszerzői bázist építhet az Abd al Kuri-szigeten, ami első idegen földön létrehozott katonai létesítménye lenne.

A szigetcsoport egy másik pontján az Egyesült Arab Emírségek és Izrael közös bázis tervében állapodott meg, de az Egyesült Arab Emírségek és izraeli hírszerző tisztjei már korábban megérkeztek a szigetre. Az Olasz Nemzetközi Politikai Tanulmányok Intézete szerint a Szokotra-szigeten már működik egy emirátusi hírszerző bázis, ahol izraeli gyártású érzékelőket használnak az iráni rakéták és drónok lokalizálására.

Még fontosabb funkciója az Irán felől érkező teherhajók azonosítása, és pozíciójuk jelzése a hajóelhárító rakétacsoportok számára.

Az új katonai bázisprojekt része lesz egy széles katonai hírszerzési integrációnak, amely magában foglalja az emírségekbeli és az Ádeni-öbölre néző nyugati bázisokat is.

Noha a szeparatista terrormozgalom szívesen kiáltja ki magát egész Jemen urának, a valóságban ez nincs így. Az ország legitim és nemzetközileg elismert kormánya a Déli Ideiglenes Tanács élén még tartja magát a szakadárok teljes hatalomátvételével szemben. Ezért ő jogosult rendelkezni a sziget átadását és más jemeni kikötők használatát illetően, nem a húszik.

Az arab csapatok és az izraeli hírszerzők a jemeni Mokha kikötőjét is használhatják, és ebbe bevonhatják az ország nyugati partjainál működő anti-húszi milíciákat is.

Az Egyesült Arab Emírségek 900 fiatalt toborzott a szigeteken és kiképzésre vitte őket az Emírségekbe. Ami Izraelt illeti, még nincs közvetlen katonai jelenléte a szigetcsoportban, de minden, ami ott történik, a biztonságát szolgálja új szövetségesén, az Egyesült Arab Emírségeken keresztül.

Idővel ebbe az is beleférhet, hogy Izrael légelhárító rendszereket telepítsen a jemeni szigetre, hogy kellő időben elhárítsák az iráni csapásokat a Vörös-tenger vagy az Emirátusok irányába.

(euronews)

2024, júl, 30