Egy izraeli civil halálát okozta egy Libanonból elindított rakéta

Egy harmincas éveiben járó civil férfi halálát okozta kedden egy Goser nevű észak-izraeli kibucban egy Libanonból elindított rakéta – jelentette be az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője.

A Hezbollah libanoni síita milícia jelentkezett a támadás elkövetőjeként, azt állítva, hogy több tucatnyi rakétával vettek célba izraeli hadállásokat.

Az IDF közleménye szerint tíz rakétát vagy lövedéket észleltek, és többségüket elfogták. Találat érte a galileai Beit Hillel falut is, ott személyi sérülés nem történt. Galileában a Hezbollah rakétái három helyen bozóttüzet okoztak. Hat tűzoltócsapat a természetvédelmi hatóság és a katasztrófavédelem dolgozóival együtt oltja a lángokat a nyílt területeken, megpróbálják megakadályozni a tüzek továbbterjedését.

Izrael megtorlásul tüzérséggel támadta a Hezbollah indítóállásait. Korábban vadászgépekkel csapást mértek a milícia egyik létesítményére a dél-libanoni Dzsibhitben.

Az IDF erői több mint százötven palesztin fegyverest öltek meg az egy hét óta tartó újabb rajtaütéssorozatuk során a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Junisz keleti lakónegyedeiben – közölte a katonai szóvivő. A hadművelet során alagutakat, fegyverraktárakat, terrorista építményeket és fegyvereket semmisítettek meg.

A Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet gázai egészségügyi minisztériuma bejelentette, hogy az elmúlt napon 35-en haltak meg az IDF támadásaiban a Gázai övezetben, és további 73-an megsebesültek. A háború tavaly októberi kitörése óta 39.400-an vesztették életüket, és 90.996-an sebesültek meg az övezetben.

Kedd este várhatóan mintegy kétszáz gázait Izraelből az Egyesült Arab Emírségekbe szállítanak kórházi ápolásra. Már korábban el kellett volna indulniuk, de Benjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap elrendelte útjuk elhalasztását a Hezbollah rakétatámadása miatt, amelyben meghalt 12 gyermek Madzsdel Samsz helységben.

(mti)

2024, júl, 30