A legsúlyosabb csapás érte szombaton Izraelt az október 7-i terrortámadás óta

Tizenkét gyermek és fiatal felnőtt halt meg, több tucat pedig megsérült, miután egy rakéta csapódott be egy futballpályára a Golán-fennsíkon – közölték az izraeli hatóságok. Az incidens teljes háborút indíthat el Izrael és a Hezbollah között – írja a BBC. Az Egyesült Államok és az EU is elítélte a támadást.

“Ez a legsúlyosabb Izrael elleni támadás október 7. óta” – közölte David Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője.

Izraeli katonai vezetők a Hezbollahnak tulajdonították a támadást, amelynek igen hatékony rakétái vannak. A libanoni síita fegyveres mozgalom tagadta, hogy megtámadta volna Madzsdel Samszot, ugyanakkor hét másik, Észak-Izrael elleni támadást magára vállalt.

Előzőleg szombaton egy izraeli légicsapásban négy fegyveres halt meg a dél-libanoni Kfarkilában. Libanoni biztonsági vezetők szerint az áldozatok különböző fegyveres csoportok tagjai voltak, legalább egyikük az Irán támogatását élvező síita Hezbollahé.
Az izraeli hadsereg közölte, hogy a harci gépe egy, a Hezbollahhoz tartozó katonai létesítményt vett célba, miután látta egy fegyveres sejt tagjait belépni az épületbe.

Az Egyesült Államokban tartózkodó Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő utasítást adott a látogatás lerövidítésére és a lehető legrövidebb időn belüli visszatérésre – közölte a miniszterelnök hivatala.
A miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael nem fogja válasz nélkül hagyni a támadást, és a Hezbollah „minden korábbinál nagy árat fog fizetni” a Golán-fennsík elleni támadásért.

A tragédia után Joav Gallant védelmi miniszter tanácskozást tartott a hadsereg vezérkari főnökével, Herzi Halevi altábornaggyal és más magas rangú katonai vezetőkkel.
Jichák Hercog izraeli elnök elítélte a támadást, és bírálta, hogy „a Hezbollah terroristái gyermekeket gyilkoltak meg kegyetlenül, akiknek mindössze annyi volt a bűnük, hogy elmentek futballozni”.

(mti)

2024, júl, 28