Háromezernyolcszáz éves bibliai skarlátvörös anyagot azonosítottak a Júdeai sivatagban

A Szentírás fekete-fehér szövege friss színt kapott a régészeti textíliák festékanyagainak azonosítására irányuló átfogó projektben együttműködő kutatók közös erőfeszítéseinek köszönhetően. Egy ritka, kevesebb mint két centiméteres textildarab kínálta a valaha talált legkorábbi bizonyítékot arra, hogy a pikkelyes rovarokat vörös színezékek előállítására használták.

A töredéket 2016-ban fedezték fel a Júdeai-sivatagban található „Koponyák barlangjában” az Izraeli Régiségügyi Hatóság (IAA) és a Héber Egyetem által végzett ásatások során. A kutatócsoportot Dr. Naama Sukenik, az IAA munkatársa, valamint Zohar Amar és David Iluz, a Bar-Ilan Egyetem professzorai vezették, és az Izraeli Tudományos Alapítvány támogatta.

Megállapították, hogy a 3800 éves textília egy bizonyos tölgyfán élő pikkelyes rovarból, azaz kermészből származó festéket tartalmazott, amelyet a Bibliában is előforduló „Tola’at Hashani” (skarlátféreggel) azonosítottak .

A jellegzetes skarlátvörös színt az ókori világ egyik legértékesebb és legdrágább festékanyagának tartották, és az ókori kereskedelmi dokumentumokban, köztük a Kr. e. 1425-ből származó, Mezopotámiából származó ékírásos táblákon számos említés található a kermészről, egy tölgyfáról, amely a bogarak forrása volt.

„A Bibliában a tölgyfa pikkelyes rovaraiból kivont festékanyagot „skarlátvörös” néven említik” – nyilatkozta Zohar Amar professzor a Bar-Ilan Egyetemről.

A Bibliában huszonötször fordul elő utalás a „skarlátvörös” színre. Gyakran említik a kék (Tekhelet) és a bíbor (Argaman) mellett, amelyek az ókori világ legértékesebb és legtekintélyesebb színei voltak, és fényűző ruhákkal, a Szent Sátor textíliáival kapcsolatosan is megjelentek a szövegben.


(Hetek, Fotó: Izraeli Régiségügyi Hatóság)

2024, júl, 25