Járványos gyermekbénulásról számolt be Izrael a Gázai övezetben

A járványos gyermekbénulást okozó poliovírust találtak a Gázai övezetben, az ott harcoló izraeli katonák beoltását elrendelték – közölte az izraeli egészségügyi minisztérium csütörtökön.

Az egészségügyi minisztérium által vizsgált mintákban a poliovírus 2-es törzsének bizonyítékát találták a Gázai övezet csatornáiban. Ezután arra utasították az izraeli hadsereg (IDF) tiszti főorvosát, hogy oltassa be az övezetben lévő összes jelenlegi, és későbbiekben belépő oltatlan harcosát járványos gyermekbénulás ellen, és a korábban már beoltottak számára is emlékeztető oltást javasolt.

A gázai szennyvízből vett minták eredményei megfelelnek az ENSZ Egészségügyi Világszervezete egyiptomi eredményeinek. Az izraeli laboratóriumban tesztelt minták aggodalomra adnak okot, miszerint a vírus jelen van ebben a térségben.
Izraelben a csatornákban rendszeresen végeznek gyermekbénulástesztet. Az egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy “figyeli és vizsgálja a szükséges lépéseket az izraeli megbetegedések megelőzése érdekében”.

A szakemberek azt javasolják, hogy a gázai katonák a lehető leggyakrabban szappannal és vízzel, tenyereiket legalább 15 másodpercig dörzsölve mossanak kezet. Az alkoholos gél nem pusztítja el a poliovírust. Azt is javasolták, hogy klórba mártott ronggyal távolítsák el a sarat vagy a szennyeződést cipőikről.

Az új védelmi intézkedések szerint ezentúl a Gázai övezetből Izrael területére történő belépésnél kezet kell mosni folyó vízzel és szappannal, egyenruhát kell váltani, és a cipőtalpakat is meg kell tisztítani kádban klórral.
Emellett Izrael helyreállítja a gázai csatornarendszert, megjavítják a szennyvízelvezető rendszert, a csatornavezetékeket, és felújítják a megsérült víztisztító telepeket, valamint a harcok során megsérült elektromos vezetékeket is kijavítják.

A gyermekbénulás vírusa váladékkal érintkezve terjed emberről emberre, és a fertőzött emésztőrendszerében szaporodik. A fertőzöttek nyolcvan-kilencven százaléka tünetmentes, tíz-húsz százalékban láz, fejfájás, hasi fájdalom, hányinger és hányás vagy torokfájás jelentkezik, de ritkán megjelenhetnek agyhártyagyulladás jelei, és az esetek kevesebb mint egy százalékában bénulás, melynek mértéke a sérült idegsejtek számától függ, de akár halálos is lehet.

A járványos gyermekbénulás gyógyíthatatlan, de a globális oltókampányoknak köszönhetően szinte az egész világon sikerült megállítani a poliovírus terjedését és eltüntetni a betegséget. 2022-ben mindössze 30 poliovírusos fertőzést jelentettek a világ három országából, Pakisztánból, Afganisztánból és Mozambikból.

(mti)

 

2024, júl, 18