Botlatókő elhelyezés, sírkőavatás és mártír megemlékezés Dél-Pesten

Az elmúlt hétvégén több fontos esemény is zajlott  a BZSH Dél-Pesti körzetének életében. Pénteken a Helsinki út és János utca sarkán Gertler Pál holokauszt túlélő jelenlétében a körzet tagjai elhelyezték az első botlatókövet Pesterzsébeten Gertler Aladár emlékére, aki a munkaszolgálatban hunyt el.
Ahogy Totha Péter Joel főrabbi mondta: ezek az aranyszínű kis kövek felhívják az emberek figyelmét arra, hogy itt egykor egy család- egy ember élt, akinek az élete megszakadt.

Az eseményen részt vettek Gertler Aladár leszármazottjai, Kirschner Péter a Mazsike elnöke, a XX.kerületi Önkormányzat képviseletében Kovács Eszter alpolgármester és a Dél-Pesti Körzet tagjai.

Az avatás után mindannyian ellátogattak a zsinagógába, ahol az „Elődeink” kiállítás megtekintése után részt vettek a szombatfogadáson is.

Vasárnap a Pesterzsébeti temetőben tartotta a Dél-Pesti körzet éves mártír megemlékezését, amelyen részt vett Kovács Eszter Pesterzsébet, Ábel Attila Csepel, Fuchs Gyula Soroksár alpolgármestere, valamint Skaper Brigitta a Pesterzsébeti múzeum igazgatóhelyettese.
“Itt Dél-Pesten is ugyanaz következett be, ami más városokban, falvakban.
Az itt élők sem kerülhették el sorsukat. Tudomásunk szerint elhurcoltak 4500 embert Pesterzsébetről és 960 embert Csepelről és pontosan nem tudjuk hány embert Soroksárról. Sokszor emlékezünk úgy, hogy felolvassuk az elhunytak nevét, mintegy megszemélyesítve evvel az embereket. Az elhurcoltak neveinek felolvasása nagyon sokáig tartana és akkor még nem beszéltünk azokról, akiknek nem tudjuk mi lett a sorsa. Valahol jeltelenül fekszenek egy árokparton, egy erdőben vagy hamvaikat elvitte a víz. Nekik még emléket sem tudunk állítani.”- mondta Kerényiné Rippner Zsuzsa a BZSH Dél-Pesti körzetének elnöke.

A gyászima elhangzása után, Totha Főrabbi beszédében elmesélt egy történetet Isac Perlman híres hegedűművészről, akinek, amikor hegedűjén egy koncert alatt elpattant egy húr, tovább játszott három húron tökéletesen. Mi is így érezzük, hogy egész életünkben három húron játszunk, hiszen a Holokausztban elpusztultakat senki és semmi nem tudja pótolni.

A megemlékezés után került sor a néhai dél-pesti elnök Jordán Dániel sírkövének avatására.

2024, júl, 18