Az előrejelzések szerint 2100-ra Izraelben elviselhetetlen lesz a forróság

Az Izraeli Meteorológiai Szolgálat (IMS) közzétett egy jelentést, amely riasztó éghajlati előrejelzéseket mutat be a szélsőséges időjárási eseményekről, valamint a század végéig az országban várható előrejelzésekről. A borzasztó jövőkép és a sürgető előkészületek ellenére több minisztériumnak még el kell kezdenie a jövő tervezését.

Az IMS kedden kiadott jelentésében kijelentette, hogy következtetései olyan mélyreható tanulmányokon alapulnak, amelyek először vizsgálták az izraeli szélsőséges időjárási események gyakoriságát, beleértve a hosszan tartó hőhullámokat és a rövid időszakokon át tartó magas csapadékintenzitást . A jelentés pesszimista előrejelzéseket közöl a tendenciák folytatódására vonatkozóan.

A jelentés készítői azt jósolják, hogy Izraelben folytatni fog a felmelegedés, ha a jövőben semmi sem változik, ami azt jelenti, hogy a fosszilis tüzelőanyagok, például az olaj és a gáz elégetése miatti üvegházhatású gázok kibocsátása továbbra is globális felmelegedést okoz.
A jelentés szerint az átlaghőmérséklet továbbra is 0,5-0,6 °C-kal fog emelkedni évtizedenként, és az átlaghőmérséklet körülbelül 3,5 °C-kal magasabb lesz, mint az elmúlt 20 év átlaga a század végére.

Az IMS azt is közölte, hogy a hőstressz, amely az éghajlati kényelmetlenséget tükrözi, és amelyet a hőmérséklet és a relatív páratartalom kombinációja határoz meg, két fokkal emelkedni fog az ország minden régiójában.
Ez azt jelenti, hogy a század végére nehéz vagy lehetetlen lesz elhagyni a légkondicionált tereket. A hőhullámok gyakorisága, intenzitása és időtartama jelentősen megnő. 2100-ra évente hét hőhullám várható, mindegyik átlagosan 18 napig tart, és eléri majd a 45°C-os csúcshőmérsékletet.

Az IMS azt is megállapította, hogy a csapadék mennyisége 2100-ra várhatóan drasztikusan, átlagosan 20-25%-kal csökken az elmúlt évekhez képest. Az ilyen súlyos csökkenés az aszályok gyakoriságának növekedéséhez, az öntözővíz és az élelem hiányához vezet majd.

Miközben a várható éves csapadékmennyiség csökken, a csapadékintenzitás növekedése is várható, így folytatódik az elmúlt évtizedekben megfigyelt tendencia. Az elmúlt 30 évben 40 százalékkal nőtt a heves esőzések száma Izraelben rövid, 30-60 perces időszakok alatt.

Dr. Amir Givati, az Izraeli Meteorológiai Szolgálat igazgatója szerint az eredmények azt mutatják, hogy Izraelben magas a felmelegedés mértéke, amely akár az 5 Celsius fokot is elérheti az évszázad végére, az elmúlt évtizedek helyzetéhez képest.
„A jelentés a szélsőséges időjárási események valószínűségének meredek növekedésére is rámutat: a hőhullámok intenzitása és időtartama, a nappali és éjszakai szélsőséges hőmérsékletek, másrészt a heves esőzések és az áradások növekedése. Ezek a tendenciák megkívánják Izraeltől, hogy felkészüljön a már ránk törő klímaváltozásokra” – tette hozzá.

(ynet)

2024, júl, 17