IDF: Izrael megölte a Hamász katonai vezetőinek a felét

Az izraeli hadsereg (IDF) megölte a Hamász terrorszervezet katonai vezetőinek felét- közölte az IDF kedden.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy több mint kilenc hónappal a háború kitörése után a Hamász katonai vezetésének felét, s a szervezet összesen mintegy harmincezer fegyvereséből, valamint az Iszlám Dzsihád és más szervezetek további néhány ezer harcosából 14 ezret öltek meg vagy fogtak el.
A jelentés szerint a Hamász zászlóaljainak többsége súlyos veszteségeket szenvedett a szárazföldi hadműveletben, majd a visszatérő rajtaütésekben, de három zászlóalja ellen még nem hajtottak végre támadást.

Még mindig magas szinten működik egy zászlóalj Hán-Júnisz és Rafah között, valamint Deir al-Balahban és Nuszeiratban. A hadsereg végzett hat dandárparancsnoki, több mint 20 zászlóaljparancsnoki, és mintegy 150 századparancsnoki rangú Hamász-tiszttel.

Az IDF úgy véli, hogy a Hamász hiányt szenved katonákban és fegyverekben, csökkentek a parancsnoki és irányítási képességei, és “repedések” vannak a fegyveresek és parancsnokok motivációjában.
“Túlélő üzemmódban” működnek, s a harcosok hiányát civilek toborzásával próbálják megoldani. A hadsereg azt is közölte, hogy a Hamász számára nehézséget jelent a hosszú tartózkodás az alagutakban és a nyári hőség.
Izrael a háború kitörése óta a Gázai övezetben 37 ezer célpontot támadott a levegőből, köztük több mint 25 ezer katonai építményt és rakétakilövő állomást.

A jelentés szerint hónapokig fog tartani a gázai-egyiptomi határ mentén az összes alagút felderítése.
Izraelben úgy vélik, hogy a Hamász továbbra is képes megtámadni az IDF-nek az övezetben harcoló egységeit, és képes rakétákat indítani akár Tel-Aviv és Jeruzsálem irányába is. Ugyanakkor már elvesztette jelentősebb fegyvergyártó kapacitásait, melyeket Izrael megsemmisített, és ezért már csak jóval szerényebb minőségű fegyvereket képesek előállítani.

(mti)

2024, júl, 16