Álprofilokkal szervez be izraeli civileket az iráni hírszerzés az interneten keresztül

Az iráni titkosszolgálat álnéven működtetett internetes fiókkal beszervezett és feladatokat adott izraelieknek – jelentette a Sin Bet belbiztonsági szolgálat kedden.
“Bátor férfiakra van szükségem”- írták egy Londonban élő hamis női fiókon a Telegram applikáción, és különböző feladatok elvégzésére csábították a Beit Semesben élő, 21 éves, ultraortodox Elimelech Sternt.

Stern az Anna Elena nevű Telegram-fióktól kapta az utasításokat: plakátok ragasztását kérték tőle, hogy pénzt rejtsen el Tel-Aviv és Jeruzsálem különböző helyein, hogy csomagokat kézbesítsen, köztük lefejezett plüssállatokat és babákat, vagy fenyegetéseket egy késsel, melyeket izraeli otthonok küszöbén kellett leraknia.

Arra is felszólították, hogy gyújtson fel egy erdős területeket, de ezt a kérést nem teljesítette. A feladatok végrehajtásába bevont még két izraelit. A küldetések fényképekkel, videókkal igazolt elvégzéséért kriptovalutában kapott fizetést.

Stern ellen vádat emeltek a jeruzsálemi kerületi bíróságon, de két társát a kihallgatás után szabadon engedték, mert a katonai rádió beszámolója szerint ők nem tudták, hogy külföldi megbízóknak teljesítenek szolgálatot.

Az eset kapcsán a Sin Bet éberségre szólított fel, és figyelmeztetett, hogy az iráni hírszerzés a közösségi médiában hamis profilokkal izraelieket közelít meg, és próbál beszervezni látszólag ártalmatlan feladatokkal.

(mti)

2024, júl, 16