Izraeli védelmi miniszter: állami vizsgálóbizottság kell az október 7-e ügyében

Joáv Galant védelmi miniszter állami vizsgálóbizottság felállítását sürgette az október 7-i fiaskó ügyében katonatisztek egy diplomaosztó ünnepségén.
“Alaposan meg kell vizsgálni azokat a körülményeket, amelyek az elmúlt évtizedben a Hamász hatalmának kiépüléséhez vezettek” – mondta a védelmi miniszter. “A csak a hadseregben (IDF-ben) folyó vizsgálatok nem teszik lehetővé a teljes korrekciót, ezért nemzeti szintű vizsgálatot kell végeznünk”– mondta Galant.
“Ennek a bizottságnak ellenőriznie kell mindannyiunkat. Engem, a védelmi minisztert, a miniszterelnököt, a vezérkari főnököt, a Sin Bet és az IDF vezetőjét”– hangsúlyozta. Szavait az ünnepség közönsége nagy tapssal jutalmazta.

Izraelben csütörtökön nyilvánosságra hozták az iszlamista Hamász terrortámadásakor az Gázai övezet melletti Beeri kibucban történteket feltáró vizsgálatok megállapításait.

A védelmi miniszter szerint a Beeri kibucról folytatott vizsgálat csak az első volt a jelenleg az IDF-ben folyó vizsgálódások sorában. “A javítás lehetősége az igazság felderítésében, következtetések és tanulságok levonásában rejlik” – mondta.
“Mindannyiunknak tanulnunk kell a beeriek, a készenléti egység és más civilek hősiességéből, akik hosszú órákon át a testükkel védték családjukat és a kibuc népét, amikor nem jöttünk, hogy megvédjük őket”– mondta Herci Halevi vezérkari főnök a ceremónián.
“Egyesek azt kérdezik, meddig tart a hadjárat, én pedig azt válaszolom – a győzelemig, még ha időbe telik is” – hangoztatta Benjamin Netanjahu miniszterelnök az ünnepségen.

Az ezekben a napokban közvetítőkkel folyó túszmentő és tűzszüneti tárgyalásokról kijelentette, hogy elfogad egy olyan alkut, amely megfelel az általa néhány napja bejelentett “alapelveknek”, s lehetőséget ad Izraelnek, hogy visszatérjen a harcokhoz a Gázai övezetben a “háború összes céljának eléréséig”.

(mti)

2024, júl, 12