Tovább folynak a harcok a Gázai övezetben

Tovább folynak a harcok a Gázai övezet északi, középső és déli részén – jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője kedden. Az IDF szóvivője arról tájékoztatott, hogy a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah város körzetében járművükön feléjük haladó palesztin fegyveresekkel végeztek az izraeli erők. A légierő vadászgépeit is bevetették a térségben a terrorista infrastruktúra megsemmisítésére.

A vadászgépek hétfő este csapást mértek a Hán-Júniszban felállított rakétakilövőkre, ahonnan hétfőn az iszlamista fegyveresek hónapok óta a legnagyobb rakétatámadást indították az övezettel szomszédos izraeli települések ellen mintegy húsz rakétával. Az izraeli válaszcsapás előtt az IDF a térség evakuálására szólította fel a civileket.

Az övezet északi részén, Sedzsajában is tovább harcolnak az izraeli csapatok. Együttműködésben a légierővel a Hamász infrastruktúráját és terroristákat számoltak fel, és megtámadtak egy épületet, ahonnan páncéltörő rakétákat lőttek ki az izraeli katonákra. Közben az övezet közepén is megöltek számos fegyverest.

A Hamász elleni háború kétszázhetvenedik napján két újabb, egy 25 és egy 30 éves tartalékos katona esett el a Gázai övezet középső részén. Hétfőn egy 22 éves katona halálát jelentették be, akit Ciszjordániában, Túl-Karm mellett egy menekülttáborban folytatott razzián pokolgép ölt meg. A háború kezdete óta 674 izraeli katona vesztette életét, közülük 320-an a gázai szárazföldi hadműveletek megindítása óta.

Hétfő este ezrek vettek részt Tel-Avivban az “Itt az idő” címmel megrendezett békenaggyűlésen, amely a háború befejezésére, az elraboltak szabadon engedésére és békekötésre szólított fel. A békét szorgalmazó szervezetek vezette rendezvényen közéleti és kulturális személyiségek, valamint olyan gyászoló családok vettek részt, akik az október 7-i terrortámadásban vesztették el hozzátartozóikat.
“Mindegyik fél azt gondolja, hogy csak az övé a tér. A másik népnek nincs joga itt létezni” – mondta beszédében Juvál Noa Harari professzor. “A helyzet egyre rosszabb, de soha nem késő kijavítani. A háború nem a természet törvénye, hanem emberi döntés. Választhatsz mást, és elkezdhetsz békét kötni. Minden háború a szakadékba vezetett minket. Itt az ideje, hogy még egy esélyt adjunk a békének” – tette hozzá a világhírű izraeli történész.

(mti)

2024, júl, 02