Izraelben súlyos károk keletkeznek a libanoni lövedékek okozta tüzek miatt

Izrael északi részén az utóbbi napokban egyre súlyosabb károk keletkeznek a Libanonból indított rakéták és drónok okozta bozóttüzek.

Az izraeli tűzoltó- és mentőszolgálat jelentései szerint mintegy húsz óra elteltével sikerült úrrá lenni a Galilea észak-keleti részén fellobbant tüzek legtöbb tűzfészkén, de még mindig vannak olyan erdők és hegyoldalak, ahol nem sikerült megállítani a lángokat.

Lángok lobbantak fel az országhatár közelében fekvő kibucoknál és mosávoknál, vagyis szövetkezeti falvaknál, az északi határnál fekvő katonai bázisok közelében, valamint Cfat város körzetében.
Jelentős térségek lángoltak a Golán-fennsíkon is a Libanonból érkező rakéta- és dróntámadások miatt, ahol az erős szél, és a sűrű aljnövényzet nyomán igen gyorsan továbbterjedt a tűz.

A hegyes-völgyes domborzati viszonyok miatt számos helyre csak tűzoltó repülőkkel jutnak el, de tűzoltó autókkal is megpróbálják megközelíteni a veszélyeztetett területeket.

Tizennyolc tűzoltócsapat, a katasztrófavédelem szakemberei, a természetvédelmi hatóság emberei és önkéntesek dolgoznak a tüzek megfékezésén, melyek a nyári, száraz időjárás megjelenésével állandósultak a becsapódó libanoni rakéták, vagy elfogott, és lezuhanó lövedékrészek nyomán.
Tizenhat embert kezeltek a cfáti Ziv kórházban füst belélegzése miatt, közülük hét katonát, és Kirjat Smona önvédelmi járőrosztagának öt tagját. A civil lakosságot ezekről a vidékekről már több mint fél éve kitelepítették.

(mti)

2024, jún, 04