Új tervet mutattak be a Holt-tenger pusztulásának lassítására

Az izraeli Környezetvédelmi Minisztérium kedden bemutatta azt az új tervet, amelynek célja a Holt-tenger vízszintjének emelése, a kiszáradt Jordánia sótalanított vízzel való ellátása, valamint a fosszilis tüzelőanyagok helyett a sótalanításhoz használható vízerőművek létrehozása.

A Földközi-tengerből a Holt-tengerbe történő vízvezetési terv 2045 körül válhat működőképessé – mondták el a Times of Israel beszámolója szerint a minisztérium illetékesei a Holt-tenger hosszú távú jövőjéről szóló konferencián, amelyet Masada lejtőin tartották, kilátással az egyre csak apadó tengerre.

A környezetvédelmi minisztérium illetékesei szerint a kezdeményezéshez az izraeli és a jordán kormány jóváhagyására lesz szükség, mivel a tó keleti partja áthalad a királyságon. A minisztérium közölte, hogy fizető megrendelőt kell találni a sótalanított vízhez, hogy a projekt gazdaságilag életképes legyen.

A Holt-tenger, amelyet Izrael, Jordánia és Ciszjordánia határol, a világ legsósabb vízteste a Föld legalacsonyabb pontján.

Ma nagyjából fele akkora, mint 1976-ban, és továbbra is évente 1,1–1,2 méterrel (45–48 hüvelykkel) csökken.

2024, máj, 30