A Moszad szerint Irán áll az izraeli nagykövetségek elleni támadások mögött

Csütörtökön a Moszad kémszolgálat felfedte, hogy Irán folytatja az izraeli célpontok elleni támadások előmozdítását Európában. A szervezet vizsgálata és más nemzetközi szervek szerint Irán áll Izrael svédországi és belgiumi nagykövetsége elleni támadások mögött. A Moszad vizsgálata szerint az iráni rezsim európai bűnszervezeteket használ izraeli célpontok támadására Európában.

Az egyik akció, amelyért a hírek szerint ezek a szervezetek felelősek, a múlt hétvégén történt, amikor az éjszaka folyamán két gránátot dobtak be Izrael belgiumi nagykövetségének udvarára; januárban pedig gránátot találtak Izrael svédországi nagykövetségének területén, amely nem robbant fel.

Az ujkelet beszámolója szerint a svéd hatóságok vizsgálata megállapította, hogy a FOXTROT néven ismert svéd bűnszervezet állt a gránáttámadás mögött, és Irán nevében járt el. A Moszad szerint ez Svédország legnagyobb bűnszervezete, és más európai országokban is működik, és többek között gyilkosságokkal és kiterjedt kábítószer-kereskedelemmel foglalkozik.

A nemzetközi nyomozás azt is megállapította, hogy a FOXTROT élén álló, az Interpol által keresett Rawa Madzsid nevű svéd állampolgárságú, kurd származású bűnözőt Irán hónapok óta aktivizálja európai célpontok elleni terrortámadások előmozdítása érdekében, különös tekintettel izraeli és zsidó célpontokat.

A „kurd rókának” nevezett Madzsidot iráni terrorszervezetek toborozták, miután 2023 szeptemberében a nemzetközi bűnüldöző szervek és az iraki biztonsági erők elől Törökországból Iránba menekült.

A Moszad szerint Madzsidot Iránban letartóztatták, majd beszervezték, hogy az országban működő terrorszervezeteknek dolgozzon, és segítsen terrortámadások és erőszakos tevékenységek előidézésében Iránon kívül, cserébe az iráni börtönből való szabadulásáért. Azóta a Moszad szerint Madzsid távolról irányított terrortámadási kísérleteket Európa-szerte, a FOXTROT és mások segítségével.

A Moszad szerint a két héttel ezelőtti, stockholmi izraeli nagykövetségnél történt lövések nyomán több férfit letartóztattak, köztük irániakat.

A lövöldözést követő helyszíni nyomozás olyan információkkal szolgált, amelyek a fogvatartottakat a RUMBA nevű bűnbandához kötötték, amelyet Iszmail Abdu, Rawa Madzsid, a FOXTROT vezetőjének ismert riválisa vezet. A Moszad szerint a RUMBA Irán nevében egész Európában erőszakot és terrort folytat.

2024, máj, 30