Josep Borrell: kollektív erőfeszítésekre van szükség a békefolyamat újraindításához

Kollektív erőfeszítésekre van szükség az izraeli-palesztin békefolyamat újraindításához, amelyhez egy erősebb Palesztin Nemzeti Hatóságra van szükség, ami egyben izraeli érdek is – jelentette ki Josep Borrell, EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap Brüsszelben.

A főképviselő Mohamed Musztafa palesztin miniszterelnökkel és Espen Barth Eide norvég külügyminiszterrel adott közös sajtótájékoztatót a Palesztinát támogató nemzetközi partnerek miniszteri szintű találkozójának keretében.
Borrell hangsúlyozta: “szavakkal kifejezhetetlen” ami Gázában történik, és a megszállt Ciszjordánia is a “szakadék szélén táncol.”

Felhívta a figyelmet, hogy Izrael a Nemzetközi Bíróság határozata ellenére nem állította le a katonai műveleteket Rafahban, és nem nyitotta meg a határátkelőket a humanitárius segélyek előtt.
Emlékeztetett, hogy Ciszjordániában a szélsőséges izraeli telepesek diszkriminatív és büntető támadásaikkal egyre inkább a Gázába tartó humanitárius segélyeket veszik célba. “A telepeseknek fegyvereik vannak, kérdés az, hogy ki fegyverezi fel őket, és ki nem akadályozza meg a támadásokat” – tette hozzá.

Azt is hangsúlyozta, hogy a Hamász által még fogva tartott izraelieket azonnal szabadon kell engedni, és véget kell vetni a Hamász rakétatámadásainak.
Kiemelte, hogy a palesztin hatóság figyelemre méltó erőfeszítéseket tesz, hogy megakadályozza a gázai humanitárius helyzet súlyosbodását, de óriási kihívásokkal kell szembenéznie. Ilyen kihívások például társadalmi-gazdasági válság, a Ciszjordániában elrendelt lezárások és egyéb büntetőintézkedések, mint például az izraeli megszálló hatóságok bejelentése, hogy visszatarják a hatóságnak járó adóbevételeket.

Borrell
hangsúlyozta: az EU a palesztin nép legnagyobb nemzetközi segélyezője, de többet kell tenni a stabilitás biztosításához a tágabb térségben. “Ez egy erős palesztin hatóságtól függ mind pénzügyileg, mind politikailag. Felszólítom a nemzetközi donorokat, hogy támogassák a palesztin hatóság törekvéseit a szükséges reformok végrehajtása, a demokratikus megújulás és a jogállamiság megerősítésének irányába” – tette hozzá.

(mti)

2024, máj, 26