Netanjahu szerint Palesztina európai elismerése a terror jutalmazása

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az X-re feltöltött videónyilatkozatában a “terrorizmus által elnyert díjnak” nevezte Írország, Norvégia és Spanyolország szerdai bejelentését, miszerint hamarosan elismerik a palesztin államot.

“Ciszjordániában (Júdeában és Szamáriában) a palesztinok nyolcvan százaléka támogatja az október 7-i szörnyű mészárlást. Az ilyen gonoszságnak tilos államot adni” – hangoztatta Netanjahu.

“Ez egy terrorista állam lesz, mely újra és újra megpróbálja végrehajtani az október 7-i mészárlást, és mi ebbe nem fogunk beleegyezni”– mondta az izraeli kormányfő az iszlamista fegyveresek őszi terrortámadására utalva, mely nyomán kitört a gázai háború.

“A terrorizmus díjazása nem hoz békét – és nem akadályoz meg bennünket sem abban, hogy legyőzzük a Hamászt” – zárta nyilatkozatát Netanjahu.

A miniszterelnök néhány perccel azután jelentette meg videonyilatkozatát, hogy az elrabolt katonalányok szülei közzétették azokat a videófelvételeket, melyeket a Hamász fegyveresei készítettek október 7-én a 18-20 éves lányok túszul ejtéséről.

Az Egyesült Államok szerint a palesztin államiságot közvetlen tárgyalások útján kell elérni, és nem egyoldalú elismerések révén – reagált az amerikai adminisztráció szerdán arra, hogy Írország, Spanyolország és Norvégia bejelentette a palesztin állam hivatalos elismerését.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője ugyanakkor megerősítette, hogy Joe Biden elkötelezett támogatója a kétállami megoldásnak. Az elnök vasárnap egy nyilvános beszédében az önálló államisággal rendelkező Izrael és Palesztina megteremtésével kapcsolatban úgy fogalmazott, ez az egyedüli megoldás arra, hogy a két nép tagjai békében, biztonságban és méltóságban élhetnek.

(mti)

2024, máj, 23