Újabb két izraeli katona esett el a Gázai övezetben szombaton

Újabb két izraeli katona esett el a Gázai övezetben szombaton – közölte az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap.

A két húszéves katona Rafahtól keletre, egy pokolgép felrobbanásakor vesztette életét. Az incidensben három másik katona súlyosan megsebesült. A háború kezdete óta az IDF 630 katonája esett el, körülük 282 a Gázai övezetben.

Az ENSZ palesztin segélyszervezete, az UNRWA főbiztosa azt jelentette, hogy közel nyolcszázezer palesztin, az ott tartózkodók mintegy fele hagyta el a Gázai övezet déli csücskében fekvő Rafahot.

Szombat este az IDF tudatta, hogy a katonák rábukkantak az 53 éves Ron Benjamin holttestére, aki kerékpártúrára indult október 7-én Gáza szomszédságában, amikor a Hamász iszlamista terrorszervezet megindította támadását Izrael ellen. Ő a negyedik holtan talált túsz az övezetben.

Szombat este Izrael-szerte tömegtüntetéseket rendeztek, amelyeken a túszok kiszabadítását és előrehozott választásokat követeltek. Tel-Avivban felszólalt Jaír Lapid, a parlamenti ellenzék vezére, és a kormány elhagyására szólította fel Beni Ganzot és Gadi Ejzenkotot.

Előzőleg Ganz televíziós nyilatkozatában ultimátumot adott Benjamin Netanjahu kormányfőnek, miszerint ha június 8-ig nem hozza nyilvánosságra a gázai háborút követő rendezési terveit, akkor kilép a kabinetből.

(mti)

 

2024, máj, 19