Tegnap este elkezdődtek az Emlékezés napi rendezvények Izraelben

Izraelben vasárnap este kezdődött és hétfő estig tart az Emlékezés napja, amelyen fejet hajtanak az elesett katonák és a terror áldozatai előtt.

Az idei emléknapon elsősorban a Hamasz palesztin terrorszervezet október 7-i támadásának mintegy ezerkétszáz áldozatára, majd az ezután kitört háborúban elesettekre emlékeznek. A Gázai övezetben a szárazföldi harcok októberi megindítása óta kétszázhetvenkét izraeli katona vesztette életét.

Az ünnepségsorozatot vasárnap délután a jeruzsálemi Jad Labanim, vagyis a Fiúk Emlékezete nevű emlékhelyen nyitotta meg Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Amir Ohana parlamenti elnök. A következő mozzanat a Siratófalnál volt Jichák Hercog államfő és Herci Halevi vezérkari főnök részvételével.

Mint vasárnap este, úgy hétfő délelőtt is az egész országban megszólaltak a szirénák, majd megkezdődött a jeruzsálemi Herzl-hegyi katonai temetőben a központi megemlékezés a háborúkban elesettekről és a terrortámadásokban meggyilkoltakról.

A tavalyi listához képest 826 harcokban elesett és 834 terroristák meggyilkolta emberrel bővül a lista, melyben 1860 óta 25 039, kezében fegyverrel, és 1851-től napjainkig ötezeregyszáz civil halálát jegyezték fel Izrael földjén.

2024, máj, 13