Mostantól márványtábla őrzi a Pesterzsébetről elhurcoltak emlékét

“A történetek és azoknak elbeszélései hozzánk tartoznak, és megmutatnak valamit, ami egykor mi voltunk. Persze, csak ha hajlandóak vagyunk megismerni és továbbadni azt, ami történt. Ezzel a kiállítással ablakot nyitunk a múltra, és csak rajtunk múlik, hogy belépünk-e oda, a másik oldalra” – e szavakkal nyitotta meg Totha Péter Joel, Dél-Pesti Zsidó Hitközség rabbija 2024. január 28-án, holokauszt 80. évfordulóján az Elődeink című, pesterzsébeti zsidóság sorsát bemutató kiállítását.

Ugyanekkor beszédében hívta fel a figyelmet Gönczi Gábor pesterzsébeti lakos arra, hogy a kerületben a mai napig nincs emlékműve az innen elhurcolt több, mint 4500 embernek. A jelenlévő Szabados Ákos polgármester akkor azonnal támogatásáról biztosította a kezdeményezést, ezután a helyi zsidó körzettel közösen kialakították egy emlékmű helyét és formáját, valamint a rajta szereplő szöveget.

Az emlékmű a holokauszt magyarországi emléknapjára elkészült és ekkor fel is avatták. A BZSH Dél-Pesti körzetének tagjai és az Önkormányzat képviselői együtt emlékeztek meg a kerületből elhurcolt és meggyilkolt áldozatokról.

2024, ápr, 17