Yellow Candle – május 5-én emlékezzünk a holokauszt elfeledett áldozataira

A Yellow Candle – Sárga Gyertya elnevezésű nemzetközi akció keretében 2024. május 5-én emlékezünk a holokauszt elfeledett áldozataira. A kezdeményezéshez csatlakozott a a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is.

A Yellow Candle – Sárga Gyertya programban a különböző szervezetek, intézmények, hitközségi körzetek és közösségek május 5-én este közös gyertyagyújtással emlékezhetnek a holokauszt elfeledett áldozataira.

  • A Yellow Candle – Sárga Gyertya egyszerű, praktikus, önmagában is már szimbólumokat képviselő eszköz, mely segítségével a zsidó vagy nem zsidó közösségek tagjai, emelkedett hangulatban, az együvé tartozást kifejezve tudnak megemlékezni a holokauszt elfeledett zsidó áldozataira, Yom HaShoah alkalmából.
  • Az emlékezést segítendő, minden gyertyához tartozik egy kártya, amelyen egy név, a Yellow Candle nélkül elfeledett áldozat neve szerepel, mely áldozatok közül sajnos torokszorítóan, rendkívül sok a gyermekkorú.
  • A Yellow Candle Project mindezen túl egy különleges oktatási lehetőség, amely közvetlenül a résztvevők otthonába hozza, emberközelivé, tudatossá teszi a holokauszt megismerését, feldolgozását, az emlékezést.
  • A Yellow Candle Project mindemellett a zsidó közösséget erősítő, modern, hatékony közösségi média kampány, amit az influencerek támogatása is segít, és ösztönöz. A gyertyákkal készített fényképeket, mindenki a #yellowcandle és a #maccabi hashtaggal tölti fel az oldalára. Számos partner országban, 2018 és 2023 között is a legsikeresebb kampányok között szerepelt.
  • A Yellow Candle Project 2017-ben indult útjára az Egyesült Királyságban 3000 gyertyával egy önkéntesekből álló csapat segítségével; 2018-ban már 13 000 gyertyát osztottak szét.
  • A Maccabi GB 2019-ben átvette a projekt irányítását, aminek köszönhetően már abban az éveben 30 000 sárga gyertyát osztottak szét; ez a szám 2022-re 100 000 fölé növekedett és nemzetközi projekté vált.
  • A Maccabi GB és további Maccabi társszervezetek célja 2020-ban már 100 000 gyertya terjesztése volt, amiben a Magyarországi partner a Maccabi VAC volt.
  • Ahogy, a ma már Magyarországon is népszerű közösségi Fun Run globális eseménnyé vált, úgy szeretnénk, ha a Maccabi szervezeteken keresztül a Yellow Candle Projekt is globális programmá válna
    (A Yellow Candle projekt hivatalos védjegyoltalommal rendelkezik az Egyesült Királyságban és az Európai unióban)

A projektben résztvevők vállalják, hogy a meggyújtott gyertyákról fényképet – lehetőség szerint akár szelfit – készítenek, majd a képet megosztják a saját vagy intézményi internetes felületeiken, Facebook-, Instagram- és Twitter oldalaikon a #yellowcandle és #maccabi jelölőszavak (hashtagek) használatával.

Emlékezzünk együtt a sárga gyertyák fényénél!

2024, ápr, 04