Purimi programkavalkád Budapesten – 2024

Purim (פּוּרִים) ebben a polgári esztendőben március 23-án, szombaton este köszönt be és tart 24-e, vasárnap estig.
Ahogy az ilyenkor lenni szokott, Budapest szerte valamennyi közösség ünnepel majd, így számos  lehetőséget is ajánlunk azoknak, akik több helyszínen is mulatnának a Sorsvetés ünnepén.


Március 23., szombat, 18:00:
Purimi vigadalom
Ifjúsági szervezetek, civilek, neológok együtt ünnepelnek a Bálint Házban. Az eseményre mindenkit várnak, mert a hagyomány mindenkié.
Jelen lesz a vendéglátó Bálint ház csapata, a Bét Orim, a Gólem Színház, a Hasomer Hacair ifjúsági szervezet, a Hunyadi téri neológ templomkörzet, a Mózes Ház Budapest, a Páva utcai neológ templomkörzet és a Szim Salom. Mert a hagyományhoz mindenki egyaránt hozzáférhet. Aztán pedig nagy, közös buli lesz. A felolvasás közben a Somer mádrihjai tartanak gyerekfoglalkozást, utána jazzkoncert és Somer-diszkó.
Helyszín: Bálint Ház (1065 Budapest, Révay u. 16.)


Március 23., szombat, 18:00
Purimi vigasság Újpesten

A Scheiber Sándor Iskola tanulói benépesítik az újpesti zsinagógát, hiszen közel százhúsz gyerek részvételével kerül felolvasásra a Megilla a díszes IV. kerületi falak között.
Helyszín: Újpesti Zsinagóga (Budapest IV. ker., Berzeviczy Gábor u. 8.)


Március 23., szombat, 18:30:
Purimi vigadalom a Frankel zsinagógában
A budai körzet purimi ünnepségén természetesen jelmezbe öltözve felolvassák Eszter tekercsét, lesz hámán táska, forralt bor és minden ami az ünnephez illik.
Helyszín: Frankel Leó úti zsinagóga (Budapest II. ker., Frankel Leó út 49.)


 

Március 24., vasárnap, 16:00
LeYeladim purimi jótékonysági rendezvény
Purim minden évben a vidámságról, a zsidó nép megmeneküléséről szóló ünnep. Kötelességünk azonban az ünneplés közepette a misloach manot- ajándékküldés, és a szegények és elesettek támogatása is.
Idén az dományokat a tavalyi október 7-i Hamasz terrortámadás és az azt követő háború miatt árván maradt gyerekek javára ajánlják fel.
A Frankel Zsinagóga dísztermében, „Leyeladim” címmel jótékonysági rendezvény keretében van lehetőség képzőművészeti alkotások megvételére. Csodálatos művészek ajánlották fel alkotásaikat, melyek megvételével egyrészt az árváknak segítettek, másrészt saját otthonotokat is szebbé tehetitek velük.
Helyszín: Frankel Leó úti zsinagóga (Budapest II. ker., Frankel Leó út 49.)


Március 24., vasárnap, 16:30
Purimi vigaszság a Nagy Fuvaros utcában
A VIII. kerületi körzet ünnepségén a Megilla olvasáson kívül sok purimi finomsággal, játékokkal, értékes nyereményekkel és jelmezbállal várják a híveket.
Helyszín:
Nagy Fuvaros utcai zsinagóga (1084, Budapest Nagy Fuvaros utca 4.)


Március 24., vasárnap, 17:45
A Dohány körzet purimi mulatsága a Goldmark teremben
A Dohány körzet purimi mulatságán lesz játék, sok nevetés, jó hangulat és ünnepi harapnivalók.
Helyszín:
Goldmark terem (Budapest VII. ker., Wesselényi u. 7.)


Március 24., vasárnap, 19:00
Behumi Dóri, Kozma Orsi és Váczi Eszter purimi koncertje
Különleges produkcióra készül az egykori Jazz+Az zenekar három kiemelkedő tehetségű énekesnője Fenyő Iván színművész közreműködésével, aki dalban és prózában meséli újra a purimi ünnep történetét, hogy közelebb kerüljünk az ünnep jelentőségéhez, és megértsük, hogy e bibliai történet milyen üzeneteket hordoz ma.
Helyszín: Rumbach zsinagóga (1074. Budapest, Rumbach Sebestyén u. 13.)

.

2024, márc, 21