Több százan tüntettek az antiszemitizmus ellen Berlinben

Több százan vonultak vasárnap „Közösen a baloldali, jobboldali és iszlamista antiszemitizmus ellen – Szolidaritás Izraellel” mottóval Berlin utcáira öt hónappal a radikális iszlamista Hamász összehangolt Izraelt érő támadását követően.

A tüntetők menete a berlini városházától az Európában meggyilkolt zsidók emlékművéig tartott amely a Brandenbugi kapu közelében található. Sokan izraeli zászlókat lengettek, illetve transzparenseket tartottak fel a Hamász által Gázai övezetbe elhurcoltak fényképeivel. A résztvevők azt skandálták, hogy a „Soha többet most van!” és olyan plakátokat tartottak fel, amelyeken szolidaritásra szólítottak fel Izraellel.

A megmozdulást a német-izraeli egyesület szervezte. Közlése szerint 300-an vettek részt a meneten. A rendőrség ugyanezt a számot említette, s közölte, hogy a tüntetés javarészt zavartalanul zajlott.

Volker Beck, az egyesület elnöke a tüntetésen tartott beszédében azt mondta, hogy az október 7-i mészárlást követően egy „antiszemitizmus-szökőár” söpört végig Európán és a világon. Hangsúlyozta, ezért fontos kiállni és felszólalni mindez ellen.

(mti, Fotó: X)

2024, márc, 11