Lemondott a palesztin kormány

A gázai övezeti helyzet miatt lemondott a palesztin kormány – jelentette be hétfőn Rámalláhban Mohamed Stajje palesztin miniszterelnök.

Mint mondta, azért nyújtotta be a kabinet lemondását Mahmúd Abbász elnöknek, hogy szélesebb körű politikai konszenzust tudjanak kialakítani a palesztinok körében az Izrael és a szélsőséges Hamász szervezet között a Gázai övezetben folyó fegyveres konfliktus fényében.
“A következő szakasz számos kihívással jár, és olyan politikai és kormányzati változtatásokat igényel, amelyek figyelembe veszik a palesztin területeken, különösen a Gázai övezetben zajló történéseket, és a palesztin nemzeti konszenzus elérésének szükségességét” – mondta Stajje.

A Palesztin Hatóság (PH) miniszterelnöke közölte, hogy egy hete tájékoztatta Abbászt lemondási szándékáról. Mahmúd Abbász még nem döntötte el, hogy elfogadja-e a kormányalakítás mandátumának visszaadását.

A Reutersnek a Hamász egyik magas rangú tisztviselője azt mondta, csak akkor van értelme a kormány lemondásának, „ha az a következő fázisra vonatkozó intézkedésekről szóló nemzeti konszenzus keretében történik”.

(mti)

 

2024, febr, 26