Elhunyt a híres bankárcsalád tagja, Jacob Rothschild

Nyolcvanhét éves korában elhunyt Jacob Rothschild, családja a halál okát nem közölte.

Jacob Rothschild 1980-ban hagyta el az N.M. Rothschild & Sons bankot, hogy a Rothschild Investment Trustra összpontosítson, miután családi cégétől egy, annak irányával kapcsolatos vita miatt lemondott. A RIT Capital Partners néven ismert vállalkozása november végén 3,5 milliárd font (mintegy 4,4 milliárd dollár) nettó eszközállománnyal az egyik legnagyobb brit befektetési alapnak számít.

A RIT mellett társalapítója volt a St. James’s Place vagyonkezelőnek, és emellett az Egyesült Királyság egyik vezető filantrópjaként is ismert volt. A National Gallery és a National Heritage Lottery Fund igazgatótanácsának elnöki posztját is betöltötte.

II. Erzsébet királynő 2002-ben olyan érdemrenddel (Order of Merit) tüntette ki, amelyet a művészetek, a műveltség, az irodalom és a tudomány területén végzett szolgálatért adományoznak, és az Egyesült Királyságban mindössze 24-en lehetnek benne ennek az érdemrendnek a testületében.

Jacob Rothschild 1936. április 28-án született. Az Eton College-ban és az Oxfordi Egyetemen tanult, majd négy évvel azután, hogy 1959-ben csatlakozott a családi bankhoz, az N.M. Rothschild & Sons cég partnerévé vált, és a vállalat pénzügyi részlegét vezette. Jacob a bank szolgáltatásainak bővítésére irányuló törekvései során apja, Victor és unokatestvére, Evelyn ellenállásába ütközött, így végül lemondott a bankban betöltött tisztségéről és ekkor indult el külön utakon.

Apja zsidó családban született , édesanyja pedig áttért az ortodox judaizmusra , amikor összeházasodtak.
Jacob Rothchildot 2002-ben a Zsidópolitikai Intézet tiszteletbeli elnökévé választották az Egyesült Királyságban, Izraelben pedig négy kitüntetést is kapott.
2004-ben a Sir Winston Churchill-díjjal, Izrael Állam 50. évfordulóján a Weizmann-díjjal tüntették ki. Megkapta a Jeruzsálemi Héber Egyetem tiszteletbeli diplomáját és tiszteletbeli ösztöndíjat kapott Jeruzsálem városától és az Commonwealth Jewish Council Award díjat az Izrael Múzeumtól.

2024, febr, 26