Ókori római bázis maradványait tárták fel Izraelben

Régészek egy ókori római bázis 1800 évre visszanyúló maradványait tárták fel Észak-Izraelben – jelentette be az Izraeli Régészeti Hatóság.

Az Izraelben valaha talált legnagyobb római katonai bázis maradványait egy északi kibuc búzamezője alatt fedezék fel Tel Megiddo lábánál, ahol a “hatodik vaskalapos légió” több mint 5000 katonája állomásozott.

Az israel21 beszámolója szerint a felfedezésre egy 410 millió dolláros infrastrukturális projekt keretében került sor, amelynek célja a 66-os út 15 kilométeres bővítése volt.

Feltárták a tábor főútjának 12 méter széles maradványait, valamint egy félkör alakú emelvényt és kőburkolatú területeket, amelyek egy nagy középület részét képezték.

“Ez a régészeti lelet lehetővé teszi számunkra, hogy megértsük, hogyan létezett a római katonai jelenlét Hadrianus idején a második és harmadik században. Az 550 méter hosszú és 350 méter széles tábor közepén két főút találkozásánál emelték fel a főhadiszállást. Erről az alappontról mérték meg a római birodalmi utak mentén az ország északi részének főbb városaiig tartó összes távolságot, és mérföldkövekkel jelölték őket.” – mondta Yotam Tepper, az expedíció vezetője, az Israel Antiquities Authority régésze .

A régészek emellett érméket, fegyveralkatrészeket, cserépdarabokokat, üvegtörmeléket és rengeteg épület tetőfedésére, padlóburkolásra és falburkolásra használt cserepet is találtak, amelyek egy része a légió nevével volt ellátva.

(israel21c)

2024, febr, 21