Az izraeli kormány egyhangulag elutasította a palesztin állam egyoldalú nemzetközi elismerését

Az izraeli kormány egyhangúlag elutasítja a palesztin állam egyoldalú nemzetközi elismerését – döntöttek a kormány vasárnapi ülésén.
“Izrael határozottan elutasítja a palesztin rendezésről szóló nemzetközi diktátumokat. Ilyen megállapodás csak a felek közötti közvetlen, előfeltételek nélküli tárgyalásokkal születhet. Izrael továbbra is ellenzi a palesztin állam egyoldalú elismerését. Ez az elismerés az október 7-i mészárlást követően hatalmas jutalmat adna a terrorizmusnak, olyan példátlan jutalmat, amely megakadályozza a jövőbeni békés rendezést” – állítja az izraeli kormány vasárnapi, egyhangúlag jóváhagyott nyilatkozában.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a kormányülés elején kijelentette: “ez a nyilatkozat egy palesztin állam Izraelre való egyoldalú rákényszerítése kísérletének fényében született” – utalva a várhatóan néhány héten belül nyilvánosságra kerülő, az Egyesült Államok és több közel-keleti ország által közösen kidolgozott részletes és átfogó közel-keleti béketervre, amely a palesztin-izraeli viszály lezárását célozza a palesztin állam létrehozásával.

A kabinet ülésén egyhónapos távollét után ismét jelen volt Beni Ganz miniszter, a Nemzeti Tábor nevű centrista párt vezetője is. Ganz vasárnap nyilatkozott a gázai helyzetről, az esetleges rafahi hadműveletről is egy konferencián.
“Ha elraboltjaink nincsenek otthon ramadánra” – utalt az idén március 9-től április 10-ig tartó muzulmán böjti ünnepre – “akkor a harcok tovább folytatódnak, és Rafah felé is kiterjednek. A Hamásznak van választási lehetősége. Megadhatják magukat, szabadon engedhetik a túszokat, és így a gázaiak megülhetik az ünnepet” – tette hozzá.

Mohamed Stajje, a Palesztin Hatóság miniszterelnöke vasárnap bejelentette, hogy Oroszország moszkvai találkozóra hívta a palesztin frakciókat február 26-ra, és hozzátette, hogy a Palesztin Hatóság kész tárgyalni a Hamásszal.
“Készek vagyunk a tárgyalásokra. Ha a Hamász nem áll készen, az egy másik történet. Palesztin egységre van szükség” – mondta a müncheni biztonságpolitikai fórumon résztvevő Stajje, s hozzátette, hogy az egység érdekében a Hamásznak meg kell felelnie bizonyos előfeltételeknek.

(mti)

2024, febr, 18